16 Апр. 2024

Вие сте тук

Брюксел отново е пълен с туристи

03.01.2017

Въпреки заплахата от тероризъм и въведената преди повече от година предпоследна степен на готовност за атентат в Брюксел туристите се завръщат в белгийската столица,  съобщи БТА, позовавайки се на официални данни, публикувани в белгийските медии.

 
В новогодишната нощ хотелите в града са били заети между 80 и 95%, като е било невъзможно наемането на стая в последния момент. Забелязва се завръщането на гостите от Азия и САЩ, отдръпнали се най-видимо след атентатите в Париж в края на 2015 година. Покрай терора във френската столица в Брюксел бе отчетен спад от 64% в броя на посетителите.


Преди година Брюксел бе поставен в режим на най-висока тревога за атентат, временно спряха работа градският транспорт, детските градини, училищата, университетите и повечето магазини. През март миналата година градът бе ударен с два почти едновременни атентата в метрото и на летището. Днес статистиката показва, че туристите са започнали да възприемат терористичната заплаха като по-скоро банална, особено след атентите в Ница през юли миналата година и в Берлин в навечерието на Коледа. На този фон образът на Брюксел като особено опасно място се променя и подобрява.


За постоянните жители на белгийската столица новата година носи промени, свързани с организацията на бита. Общината въвежда нов график за събирането на сметта - два пъти седмично, а пластмасовите и хартиените отпадъци ще бъдат извозвани един път в седмицата. Всички зони за паркиране в града занапред ще работят с общи правила и тарифи. Така паркирането до 15 минути остава безплатно навсякъде, а в обособените зони ще може да се спира без заплащане най-много за два часа, независимо дали собственикът на автомобила живее в града и дали превозното средство има белгийска регистрация.


За жителите на Брюксел годишната карта за паркиране по местоживеене остава на цена от 10 евро, а карта за втори автомобил ще струва 50 евро. Собствениците на автомобили, снабдени с такива карти, ще имат правото да паркират в зона от 1,5 кв. километра около домовете си.


Цените на билетите за градския транспорт тази година остават без промяна. Пътуване с продължителност един час по цялата градска мрежа (автобуси, трамваи, метро) струва 1.40 евро, ако се плати с абонаментна карта или 2.50 евро, ако се купи хартиен билет от водача.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed