25 Апр. 2024

Вие сте тук

Британци и германци решават съдбата на туристическия сезон в Гърция тази година

06.06.2017

Значителен ръст на постъпленията от туризма в Гърция се очаква през този летен сезон в сравнение с миналата година, съобщи в. "Катимерини".


По данни на местни туроператори до момента резервираните места за полети от чужбина са с 956 368 повече в сравнение с миналия сезон.


Две трети от резервациите са от Великобритания и Германия. Само от тези две страни за тази година са били направени 6,1 млн. резервации на полети. За целия сезон се очакват общо 16,1 милиона резервации. Ръст с 3,4% са отбелязали резервациите от Франция, докато тези от Русия и Италия са спаднали съответно с 6,2 и 8,8 на сто.


От туристическия бранш преценяват, че тази година приходите от туризма ще се движат между 14,2 млрд. и 14,5 млрд. евро спрямо 13,2 млрд. евро за миналата година и 14,1 млрд. евро през 2015 г.


По изчисления на гръцката централна банка загубите за туризма през 2016 г. са били значителни от пазари като Франция (спад 25,6%) и Италия (-13,3 на сто) и по-малки от Германия (намаление с 5,2%) и Великобритания ( с 3,7%).


Руският пазар обаче е спасен и от там се очаква приток на туристи по-голям с 3,5% в сравнение с миналата година.


Смята се, че приходите от германски и британски туристи тази година ще са "индикация" за целия ръст на постъпленията в сектора.  От тези две страни Гърция миналата година е получила приходи в размер на около 4 млрд. евро.


За гръцките туроператори тази година е важно също така да запазят и ръста на приходите от Русия и да се стремят да увеличат постъпленията от Франция и Италия. Надежди за повече постъпления се възлагат и на американския пазар.


Според Асоциацията на гръцките туристически агенции чуждестранните туристи в Гърция тази година се очаква да достигнат рекорден брой от 28 млн. души.


Въпреки позитивните прогнози, като "ахилесова пета" през настоящия сезон се оценява круизният сектор, тъй като очакванията са броят на чужденците, посещаващи страната с круизни кораби да намалее значително. Несигурност в това отношение цари и за туристическия сезон през следващата година.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed