05 Май 2024

Вие сте тук

Британска мандра ще плаща със сирене Чедър задълженията си към пенсионерите

19.04.2013

20 000 тона сирене чедър ще прехвърли в пенсионния си фонд британското млекопреработвателно предприятие Деъри крест (Dairy Crest) -  едно от трите най-големи в страната, съобщава в. "Файненшъл таймс".. По този оригинален начин предприятието ще запълна дупката в пенсионния си фонд. 


За да покрие задълженията си към пенсионерите, предприятието ще прехвърли 20 000 тона сирене в процес на зреене - почти колкото е теглото на една четвърт от всичките 1 милион британски пенсионери.


Изданието посочва, че компанията вече е постигнала споразумение с ръководството на пенсионния фонд на Великобритания, според което предоставя сиренето  като гаранция за финансовите си задължения.


Като залог обикновено се приемат облигации или други ценни книжа на компаниите, които имат висок кредитен рейтинг. За сиренето Чъдър обаче, което е едно от най-популярните в кралството, е направено изключение.


Деъри крест има финансови задължения към 20 000 пенсионери, а дефицитът на пенсионния й фонд възлиза на около 120 милиона долара. Предоставеният залог от сирене се оценява на 200 милиона долара. Задълженията по кредита ще се погасяват от компанията чрез продажба на зреещото сирене.


През 2010 година Диаджео, производителят на алкохолни напитки като ускито Джони Уокър (Johnnie Walker) и водката Смирноф (Smirnoff), гарантира дефицит от 862 милиона британски лири в пенсионния си фонд с уиски на стойност 367 милиона лири за период от 15 години.


Сиренето, подобно на уискито, зрее за различни периоди. В случая с марката Катедрал сити (Cathedral City) по-голямата част се продава след една година, но зреенето му може да продължи до три и половина години.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed