За пръв път в съвременната история на Франция чужденец става победител в прочутия Национален конкурс на познавачите на сирена. Тридесетгодишният британец Матю Фароуз изпревари водещи френски специалисти в областта на производството на сирена, съобщиха британските медии.
Конкурсът е проведен в Лион, а във финала на конкурса силите си премериха 15 известни френски експерти. Надпреварата включваше три дисциплини – сляпа дегустация на сирене, определяне на теглото на парче сирене на око и съставяне на плато от 25 сирена, което ще се сервира като десерт.
Победителят в конкурса Матю Фароуз не е експерт по сирената, а любител. За да се подготви за конкурса, той си взел двегодишен отпуск, който прекарал във Франция, изучавайки на място различните видове сирена. Той е и първият чужденец, който успява да спечели този най-престижен в света конкурс за познавачи на френските сирена. Запитан кое сирене е негов фаворит, британецът посочи алпийското сирене Beaufort Chalet d'Alpage.
Конкурсът датира от 1993 г. и се организира веднъж на две години.
Като най-известни френски сирена се определят:
Camembert (AOC) – Нормандия
2. Brie de Meaux (AOC) – Ил дьо Франс
3. Roquefort (AOC) – Средни Пиренеи
4. Boursin – Нормандия
5. Reblochon (AOC) – Савоя
6. Munster (AOC) – Елзас и Вогези
7. Pont l’Évêque (AOC) – Нормандия
8. Époisses (AOC) –Бургундия
9. Chèvre
10.Tomme de Savoie (AOC) – Савоя