26 Апр. 2024

Вие сте тук

Браншови организации против назначаването на Бранимир Ботев за ресорен заместник-министър

24.07.2013

Четири от най-големите и влиятелни браншови организации в туризма излязоха днес с протестна декларация срещу назначаването на Бранимир Ботев за заместник-министър в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, който ще отговаря за ресор туризъм.

 

"Българските туроператори, туристически агенти и хотелиери, представени  чрез своите  браншови организации – Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти (АБТТА), Българска Асоциация на Туристическите Агенции (БАТА), Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА) и Българска Асоциация за Алтернативен туризъм (БААТ), като изказват дълбоко разочарование от игнорирането  на предложените от бизнеса критерии за експертност,  изразяват решителен протест срещу назначаването на г-н Бранимир Ботев на поста заместник- министър на туризма", се посочва в декларация, подписана от председателите на четирите организации.

 

Според тях назначаването на експертна позиция на лице, което не притежава подходящ образователен ценз, няма необходимия професионален опит и подготовка и не познава състоянието на българския туризъм може да компрометира държавната политика в сектора и като възпрепятства правилните  решения по  важни краткосрочни и дългосрочни въпроси - да има непредвидими последствия за националната икономика като цяло.

 

Сред номинираните от бранша за поста заместник-министър с ресор туризъм бяха Елена Иванова (председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, номинация на БХРА),  Донка Соколова (номинация на БАТА, чийто заместник-председател е тя в момента), Валери Стоянов, Славка Бозукова, гл. редактор на в."Стандарт".

 

Назначеният на поста Бранимир Ботев е председател на Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки в България, номиниран от Националния борд по туризъм.  При назначаването му от Министерския съвет припомниха големия му опит в различни сфери, сред които обаче няма нито ден в областта на туризма.

 

Ръководителите на четирите браншови организации се обединиха в мнението, че зад тиражираната  в общественото пространство  подкрепа на кандидатурата на Бранимир Ботев стоят организации и субекти, които нямат необходимата браншова представителност. Те настояха за преразглеждане на взетото решение и създаване на обективна и прозрачна процедура на назначенията в Министерски съвет, включваща, наред с друго  обществено представяне на работните програми на кандидатите за висшия държавен пост и провеждане на публична дискусия между номинираните претенденти.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed