01 Май 2024

Вие сте тук

Бранимир Ботев: трябва да обмислим как да привличаме и повече китайски туристи

11.09.2013

Долината на розите не съществува в наследен проект за туристически зони в България

 

Трябва да се замислим върху цялостната стратегия за развитие на туризма и в частност за привличане на повече китайски туристи. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев в сутрешния блок на ТВ 7 “Добро утро, България!”.

Китай е една от най-пътуващите нации, като само за миналата година над 5,5 млн. нейни граждани са посетили Европа с туристическа цел. Интересът към България е изключително голям, заяви зам.-министър Ботев. Той припомни вчерашната среща на премиера Пламен Орешарски и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, на която стана ясно, че основен интерес за китайските туристи в България представляват Долината на розите и Долината на тракийските царе.

В студиото на ТВ 7 зам.-министър Ботев показа карта от наследен от МИЕ проект за териториално разделение на туристическите зони в България, в който природната забележителност Долината на розите не съществува. Светът ни възприема именно с маслодайната роза, благоприятния климата и историята ни. Всяка година на Празника на розата в Казанлък присъстват много японски, а през последните години и китайски, и корейски туристи. Затова ние трябва да развием този продукт като международен бранд, каза зам.-министър Ботев.

Той обърна внимание на огромния потенциал на България за развитието на СПА туризма, към който китайците проявяват също голям интерес. Притежаваме огромно богатство на термални минерални води, като средният отток на тези извори у нас е над 274 милиона литра за денонощие, заяви той.

Зам.-министър Бранимир Ботев заяви още, че според Международния анализ и доклад за зимния туризъм в целия свят за 2013 г. България е посочена като страна с много неизползвани възможности за развитие на зимния туризъм. Тя притежава над 146 върха с височина над 2000 метра, 5 високи планини и 36 ски зони, от които 12 на международно ниво. За разширяването на този потенциал законодателството ще бъде водещо и България стриктно ще спазва регулаторната рамка, каза в заключение зам.-министър Ботев.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed