16 Апр. 2024

Вие сте тук

Бранимир Ботев: СПА и уелнес би могъл да бъде продуктовата ниша с най-голям потенциал за развитие на туризма в България

29.05.2014

Необходимо е да използваме в максимална степен ресурсите от минерални води история и традиции, на които България е богата за развитието на СПА и уелнес туризма в страната ни. Това каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който заедно с Негово превъзходителство генералния секретар на Световната организация по туризъм  (СОТ) към ООН  Талеб Рифай, присъства на I-вия конгрес на Българската асоциация за балнеология и спа туризъм. В рамките на конгреса се проведe и специализиран семинар „Термалните води като туристически актив. Добри европейски практики“, на които Министерство на икономиката и енергетиката е съорганизатор.

 

България е известна още от древността със своите традиции, както и с минералните си води, които дори римските императори са използвали още от древни времена за почивка и лечение по българските земи. СПА и уелнес туризмът би могъл да бъде продуктовата ниша с най-голям потенциал за развитие на туризма в България, каза зам.-министър Ботев и представи на участниците във форума филм, който промотира страната ни като целогодишна СПА дестинация. В него са показани 22 български града, датиращи от римско време и създадени около термални извори – любимо място за почивка и лечение на римските императори.

 

От своя страна проф. Талеб Рифай акцентира, че големият потенциал на България от минерални води е условие за развитие на термалния туризма и не случайно римските императори са избрали точно тези места. Едно от предимствата на страната ви е, че не е преекспонирана като туристическа дестинация. „Вие българите се радвате и почитате традициите и културата си, но заедно с това ги споделяте и с други”.

 

Талеб Рифай сподели възхищението си  от Хисар и района на Розовата долина и заяви, че вече е убеден промоутър на този български край пред световния туризъм. Трябва да се свържат културно-историческият туризъм с минералните води и добрата възможност за това е създаването на голям проект на основата на културно-исторически маршрут, като Вия Траяна, който ще бъде подкрепен от Световната организация по туризъм и лично от мен, каза още проф. Рифай. Оптимална форма за развитие на такъв комплексен туризъм, включващ няколко туристически продукта е създаването на турисгически клъстери. Талеб Рифай приветства инициирането на клъстър от няколко общини за проекта Вия Траяна и изрази готовност да подпомогне създаването на такъв и в София. Първият подобен клъстър за градски туризъм и стратегията за него са на испанската столица Мадрид, създадени с подкрепата на СОТ.

 

Трябва да използваме огромния опит на Световната организация по туризъм, защото той е световно признат в своето качество и професионализъм, заключи зам.-министър Ботев.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed