19 Апр. 2024

Вие сте тук

Бранимир Ботев: няма бедстващи руски туристи в българските курорти

25.06.2014

 Няма пострадал турист от наводненията в България. Заради дъждовете по Българското Черноморие има поражения само в два курорта на север от Варна – Албена и Кранево. Това заяви на среща с руски медии заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, цитиран от пресцентъра на министерството.

 

Той разговаря в София с руски журналисти и ги информира за ситуацията в българските курорти след природните аномалии през последните дни. Бранимир Ботев отговори подробно на въпросите на едни от най-влиятелните и многотиражни медии в Руската федерация - информационна агенция „Интерфакс“, сайта Газета.ру, вестниците „Московски комсомолец“ и „Комсомолска правда“, списание „Руски репортер“, бордните издания „Аерофлот“ и „ВИМ магазин“.

 

Ботев покани журналистите да направят едноседмична обиколка по маршрута София-Пловдив-Габрово-В.Търново-Варна-Албена-Балчик-Поморие, за да се запознаят на място с обстановката в българските градове и курорти, както и да разговарят с представители на местните власти и със свои сънародници, почиващи у нас. Вие ще можете да се убедите със собствените си очи, че няма никакво място за паника и че сезонът върви добре, подчерта зам.-министър Ботев по време на разговора.

 

Ботев подари на руските журналисти светена вода от манастира „Св. Константин и Елена“ край Варна, която носи благословия за здраве и успех през цялата година. Срещата съвпадна и с голямата дата за християните 24 юни – рождения ден на Св. Йоан Кръстител, чиито мощи привличат стотици хиляди чуждестранни туристи в Созопол, а сред първите, които се докоснаха до тях, беше и руският президент Владимир Путин.   

 

Наводненията и последиците от тях, довели и до загинали хора, са в резултат не само на проливните дъждове през последните дни, но и на човешки грешки, натрупали се през годините“, заяви Ботев. Според него не трябва да се смесват фактите и да се спекулира с трагедията във варненския квартал Аспарухово и природната аномалия - проливните дъждове, причинили материални щети в някои курорти. По руски телевизии са били показвани смесени кадри, създали впечатление едва ли не за апокалипсис, припомни Ботев.

 

Той подчерта, че количеството паднали валежи на квадратен метър е над 4 пъти повече от обичайното. В с. Кранево са разположени много детски лагери, припомни зам.-министърът. Там бе наводнен първият етаж на един от хотелите в по-ниските зони - "Невен",  но без опасност за хората. В този момент в него са се намирали 103 деца от Русия и Украйна. Те веднага са били изведени и настанени в по-добър хотел.

 

Интересът към България на руските туристи е традиционно висок, каза още Бранимир Ботев. Близо 700 000 руски туристи са посетили страната ни миналата година. Тази статистика не обхваща руснаците с многократни визи, които имат имоти у нас. Близо 420 000 руски граждани притежават втори дом в България и са фактически със статут на резиденти.

 

Зам.-министър Ботев съобщи още, че до броени дни в Екатеринбург предстои да бъде открита българска консулска служба, което ще ускори чувствително издаването на визи за руски граждани от Свердловска област и съседните региони. Обмисля се също откриването и на други консулски служби в руски региони, където България до момента няма такива представителства. Те могат да подпомогнат засиления туристически интерес на руските граждани за почивка у нас и да интензифицират търговските и културните контакти между двете страни, бе посочено по време на разговора.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed