20 Апр. 2024

Вие сте тук

Бразилски готвачи се обявиха срещу забраната на гъшия пастет

28.06.2015

Готвачи в Бразилия се обявиха срещу забраната за производство и продажба на гъшия пастет, като поискаха върху нея да бъде наложено вето, предаде Франс прес.

 

Кметството на Сао Пауло одобри неотдавна закон, който забранява производството и продажбата на лакомството. Законът, който бе публикуван в петък в "Държавен вестник", заклеймява гушенето на гъските и страданието на животните. В него се предвиждат глоби до 1700 евро за ресторантите и търговските обекти, които не спазват разпоредбите и не се съобразят с текста в срок от 45 дни.


Влизането в сила на закона бе приветствано от защитниците на правата на животните, но пък главните готвачи остро го разкритикуваха.


"Това не е изолиран факт. Има световна тенденция за по-справедливо отношение към животните", със задоволство заяви Рикарду Лаурину, национален координатор на групите, обединени в Дружеството на бразилските вегетарианци.


"Това е нелепо и лицемерно! Не всички малтретират животните", отвърна главният готвач Ренату Кариони. Той очаква кметът да наложи вето, защото е голям любител на гъшия пастет.

 

В американския щат Калифорния преди три години беше забранено производството и консумацията на този деликатес, както писа THExperts. Няколко месеца по-късно членове на Европейския парламент поискаха да се забрани производството и продажбата на пастет от гъши черен дроб в страните от Евросъюза, за да се прекрати "изтезаването на милиони патици и гъски".

 

Те настояха да се прекрати производството и продажбата на пастет от гъши черен дроб и дадоха за пример американския щат Калифорния, където през юли беше забранено производството и консумацията на този деликатес.

 

България, която е един от основните производители на гъши дроб в света, се противопостави на забраната.

В момента гъши пастет се произвежда в 5 страни от ЕС - България, Белгия, Франция, Испания и Унгария. 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed