28 Март 2024

Вие сте тук

Босненската Пирамида на Слънцето била най-старата в света

09.09.2013

 Пирамидата на Слънцето край град Високо в Босна и Херцеговина била най-старата пирамида в света според археолога Семир Османагич. Той  съобщи, че на базата на радиовъглероден анализ на проба, взета под "бетонните" блокове, нейната възраст може да се определи на 29 хиляди години плюс-минус 400 години, което я прави доказано най-старата пирамида в света, предаде агенция Фена.


Това бе най-важната новина на откритата на 4 септември конференция "Скрита история", посветена на босненските пирамиди, събрала 23 експерти от 11 страни в света - археолози, физици, инженери, биолози от страни като Нова Зеландия, САЩ, Канада, Германия, Холандия, Хърватия, Сърбия, Словения и Босна и Херцеговина.


Османагич, който е основател на фондация "Археологически парк Босненска пирамида на Слънцето" и организатор на конференцията, каза за Фена, че специалистите са представили свои анализи, лабораторни изследвания и радиовъглеродни датировки и най-важната новина е била точното определяне на възрастта на пирамидата.


Археологът съобщи, че през този сезон в района на Високо е намерен и най-големият досега мегалит в подземен тунел, мегалит К-5, който има маса около 40 тона.


"Това означава, че това място и тази години си запазва статута на най-атрактивен археологически обект в света", посочи Османагич.
Съорганизатор на конференцията "Скрита история" е Американският университет в Босна и Херцеговина.


Твърденията на Османагич, че край Високо има комплекс от пирамиди, изградени от човешка ръка в дълбока древност, привличат в района огромен брой туристи. Редица учени обаче смятат, че в района на Високо няма пирамиди, а част от академичната общност в Босна и Херцеговина критикува властите, че подкрепят опроверганите твърдения за пирамидите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed