29 Март 2024

Вие сте тук

Борса "Ваканция и СПА" - за 30-ти път

07.02.2013

Над 270 компании и организации от  туристическия бизнес от 22 държави  ще участват в юбилейната 30-та туристическа борса "Ваканция&Спа експо". Тя ще се състои от 14  до 16 февруари  в Интер експо център - София, съобщиха организаторите от "Прим експо".

 

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще участва с щанд, на който ще бъдат представени водещи общини и организации в туризма. Националните туристически организации и министерства на Гърция, Турция, Сърбия и Македония ще представят на самостоятелни щандове възможностите си за туризъм.

 

Около 50 са новите изложители са над 50 участници от страната и чужбина, съобщиха още организаторите. Седемдесет от участниците са чуждестранни изложители. В изложението ще участват също Куба, Индонезия, Индия, Доминиканската република. Туристически фирми от Албания също са изразили желание за участие.


Откриването на борсата съвпада с празника на българските лозари и винопроизводители и по този повод 30 компании ще поздравят организаторите за юбилея и ще представят мостри от най-добрите си вина с идеята да се популяризират туровете за винен туризъм.


Съпътстващата програма също е богата и разнообразна.  МИЕТ ще представи четири теми, сред които са "Европейска културна столица - добри практики, проблеми и резултати", "Бранд на туристическа дестинация - какво е и какво не е бранд", "Работни проекти и общински инициативи за устойчиво развитие", съобщи Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ. Ще бъде дискутирано също и развитието на българския туризъм и новите нормативни промени.


Мария Иванова съобщи, че се очаква проектозаконът за туризма следващата седмица да влезе в пленарна зала за второ четене.  Тя уточни, че предстои и подготовката на много подзаконови нормативни актове. В рамките на борсата ще бъдат дискутирани предложенията на бизнеса във връзка с предстоящата подготовка на наредба за категоризиране на местата за настаняване.


Гаранциите за сигурността на туристите и финансовият аспект на този проблем, застрояването на дюните, прилагането на новия закон за туризма са сред темите, по които председателят на Българската туристическа камара Стоян Лазаров смята, че е необходимо да се дискутира на кръглите маси на борсата.


Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин съобщи, че организацията ще работи 2014 г. да бъде година на културния туризъм. В тази връзка през април в страната ще пристигнат шест от най-големите френски туроператори, които работят в културния туризъм, а през септември още толкова. Целта е следващата година да бъде осигурено тяхното присъствие на борсата в София.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed