19 Апр. 2024

Вие сте тук

Бомбоубежище се превръща в атракция в Бургас

14.02.2014

Някогашно бомбоубежище в Бургас ще бъде превърнато в интерактивен атракцион „Подземен град”. Концепцията на проекта бе представена от  Димитър Маджаров – директор на „Летен театър, фестивали и концерти“ в Община Бургас, Мартин Заимов – изпълнителен директор на „Регионален фонд за градско развитие” и арх. Радомир Серафимов от „Ателие Серафимов-Архитекти” ООД и Николай Йотое от „Продуценска фирма Ц.С.М.“ ООД.

 

 Влизали ли сте в бомбоубежище, попита директорът на „Регионалния фонд за градско развитие“ Мартин Заимов. „Задачата ние трудна, но и интересна – от помещения напоени и заредени с концептуален страх, да го превърнем в пълната му противоположност – в място за забавления“, допълни още Мартин Заимов.

 

 „Тук, в Бургас имаме възможност да направим нещо ново. В тази си задача ще разчитаме на богатото културно наследство на Бургас и на помощта на забележителните творци и личности, които има“, споделиха проектантите арх. Серафимов и Николай Йотов.

 

 Идейният проект е изграден върху две основни дестинации във времето и пространството, които ще дадат възможност с влизането от централния вход /до фонтана в Морската градина/ посетителите да започнат своето интерактивно пътешествие, водени от Водата. Два основни коридора – Морето и Градът ще се преливат на определени точки един в друг, в които зрителят ще има избор как да продължи „пътешествието си“.

 

Аватар /дигитален холограмен образ в реални размери/ на делфин ще посреща зрителя още от входа и ще го придружава по коридора до галерията „Морето – Морски приключения“, където той ще се гмурне в потънал кораб, ще стане участник в пиратска битка, морска буря и др. Втори аватар – на римски аристократ ще повежда посетителя в другия коридор „Градът – Пътуване във времето“. Там ще се запознае с историята на Пристанище „Порос“, с античния град „Акве Калиде“ и ще се срещне с големите личности и творци на Бургас – Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Петя Дубарова, Христо Фотев и др. и ще усети атмосферата на Стария Бургас с неговата уникална градска култура и архитектура.

 

Ще има още помещения с интерактивни и променящи се подове, както и такива, в които децата и младите таланти ще могат да рисуват и изнасят представления.

 

Във всички спиращите дъха атракции, а те ще бъдат над 1100 бр., посетителят ще бъде активен участник и със своите действия ще предизвиква промяната им. Това ще става факт, чрез използваните високотехнологични визуални средства – прожекция, механика, звук, светлина, графика, 4D и 5D ефекти – над 1000 бр.

 

Проектантите споделиха, че проектът ще бъде изцяло съобразен с основното предназначение на бомбоубежището и използването му в случай на извънредни ситуации. Със стартирането на проекта  съоръжението ще бъде изцяло ремонтирано, като му бъде направена  хидроизолация и вентилация.

 

Инвестиционният проект се финансира от Регионален фонд за градско развитие АД и Сосиете Женерал Експресбанк АД  по Европейската инициатива за устойчиви инвестиции в градските районни JESSICA в рамките на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 -2013 на обща стойност 2 100 000 лв. Сумата за проектирането е 75 000 лв.

 

Проектантите заявиха че се надяват „Подземният град“ да бъде открит за посещения до 2015 година.

 

Бомбоубежищата в Приморски парк са изградени през 60-те години на миналия век. Галериите са общо 12, свързани помежду си със 17 коридора и 4 изхода. Общата им площ е 3180 кв. м.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed