29 Март 2024

Вие сте тук

Близо 400 участници в борсата "Ваканция и СПА" 2016

11.02.2016

За първи път в историята на туризма прехвърляме психологическата граница, като приходите от нощувки за 2015 г. възлизат на над 1 милиард лева. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на официалната церемония за откриването на 33-тата Международна туристическа борса Ваканция&Спа Експо в София.

 

„Миналата година бе трудна за български туризъм, но страната ни посрещна над 7 млн. чуждестранни граждани, а реализираните от тях нощувки са над 21 млн.“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че  над 8 млн. от тези нощувки са реализирани от български граждани. „Не случайно по данни на Евростат, България е на 10-о място в ЕС по ръст на нощувките от вътрешен туризъм“, допълни Николина Ангелкова. По думите й МТ работи последователно за насърчаване на вътрешния туризъм, а интересът към билборд кампанията, която бе стартирана преди малко повече от месец с част от българските общини, е голям. „При всяко мое посещение в страната получаваме нови и нови заявки от кметове, които искат общините им да се включат в кампанията. Много важно е, че с тази инициатива ние показвахме, че когато има воля и желание, рекламата може да се реализира с минимални средства“, подчерта министърът на туризма.

 

В рамките на своето изказване тя сподели още, че предварителните прогнози сочат ръст на туризма ни през 2016 г. Положителни са сигналите от редица важни пазари, сред които Великобритания, Полша, Германия. Оптимистични са и новините от Русия, от където може да се надяваме на ръст от около 20-30% през Лято‘2016. Добри са и предварителните данни за предстоящия летен сезон от големите туроператори.“ТУИ“ вече обявиха 40% ръст на записванията на пазар България, а от Томак Кук за 50% увеличение, като тези два големи туроператори посочват страната ни като една от най-желаните дестинации за техните клиенти. „Рано да говорим с точни цифри, но ако тези прогнози се сбъднат ще имаме много добър летен сезон“, допълни Николина Ангелкова.

 

33-то издание на Международната туристическа борса Ваканция&Спа Експо събира на едно място всички ангажирани в сектора, както и много от важните за България чуждестранни партньори. С всяка изминала година участниците в изложението се увеличават и на това издание те са близо 400 от 18 държави. Министерството на туризма също участва с национален щанд от 150 кв. м., на който ще се представят 25 браншови туристически организации и общини. Форумът се провежда от 11 до 13 февруари в столичния Интер Експо Център.

 

Община Велико Търново,  традиционен участник в изложението, се представя с уристически филм, международни фестивали и нови културни форуми. За премиерата на документалния туристически филм "Велико Търново в сърцето на историята" с участието на актьора Юлиян Вергов, кметът на Велико Търново Даниел Панов е поканил столичния кмет Йорданка Фандъкова, кметове на други общини, министри и депутати.
Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" се представя с новите фестивали, с премиери през лятото на 2016 година. Сред тях е фестивалът на историческите възстановки "Ежедневието на средновековния Търновград", "Transfiguration Festival", Летен куклено-театрален фестивал, Фестивал за късометражното кино "В дворците". Акцент е поставен и върху предстоящите издания на Летния оперен фестивал "Сцена на вековете"; Летния фестивал на класическата камерна музика "Arbanassi summer music" и Международния фестивал на туристическите филми "На Източния бряг на Европа", отличени със статута "Европейски фестивали" за 2015 и 2016 година.

Община Шумен демонстрира нови туристически атракции, като основен акцент в представянето е отбелязването на 1335 години от създаването на Дунавска България и 35 години от изграждането на Символа на град Шумен - Мемориален комплекс "Създатели на българската държава". В рекламно-информационните материали, които се предлагат на посетителите, са представени регионалните туристически маршрути , включващи най-значимите обекти на културно-историческото наследство , градски маршрути и туристически атракции, които са свързани със спецификата на местните традиции, обичаи и занаяти.



Община Видин представя възможностите за туризъм в региона на международната туристическа борса Ваканция и Спа Експо в столицата. Това съобщават от общината. Международната туристическа борса Ваканция и Спа Експо е най-голямата в страната и се провежда от 11 до 13 февруари в София, в Интер експо център. Община Видин участва с общ щанд заедно с общините Кула, Белоградчик и Чупрене.


На туристическото изложение община Видин ще се рекламира чрез два тематични каталога - за културно-исторически туризъм и за кулинарен и винен туризъм. На щанда на общината ще бъдат показани сувенири, произведени във Видин. Авторските произведения изобразяват символите на града и са част от туристическото предлагане.

 

 Царица Роза 2015, танцьори от Фолклорен ансамбъл "Арсенал" и актьори от общинския театър " Любомир Кабакчиев" в Казанлък посрещат посетителите на щанда на община Казанлък. На щанда са  представени и козметични и парфюмерийни продукти, произвеждани в Долината на розите.

 

След седемгодишна пауза община Каварна за първи път участва в туристическо изложение след седемгодишна пауза. Туристическият информационен център в Каварна и общината привличат посетители със собствен щанд на борсата. Каварна  представя възможностите за лятна почивка сред девствената природа на Северното Черноморие. На територията на общината е и един от стоте национални туристически обекта - историческият нос Калиакра.

 

На борсата дебютира и община Минерални бани, Хасковска област. Очакванията са това да допринесе за популяризирането на курорта и възможностите, които предлага на туристите. Сред тях са СПА туризмът - заради уникалната не само на Балканите, но и в Европа минерална вода, възможностите за "винен" туризъм и маршрутите на природните и културно-историческите забележителности, обединен в шест екопътеки, уточняват от общината.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed