25 Апр. 2024

Вие сте тук

Близо 300 000 пътници обслужени през април на летище София

16.05.2012

Общо 291 272 пристигащи изаминаващи пътници са обслужени през април т.г. на летище София. Това е с 3% повече от същия месец на 2011г., съобщиха от аеропорта.

 

Най-голям е броят на пътувалите по редовни международни линии – близо 270 хиляди. Българският превозвач „България Ер” регистрира увеличение от 13% спрямо предходната година. Сред чуждестранните превозвачи с най-висок ръст се отличават Turkish Airlines, NIKI, Austrian Airlines, LOT, Alitalia.

 

Статистиката за изминалия месец показва стабилизиране на пътуванията по вътрешни линии, след като летище Варна възобнови обслужването на полети и пътници в началото на март. До крайморските центрове през април са пътували общо 16 437 пасажери, само с 4% по-малко от същия месец на 2011 г.

С 40% повече са организираните туристи, превозени с чартърни полети от и до Летище София - общо 4 659 за периода.

 

Общо 3 652 самолети са излетели и кацнали през април на Летище София (-5,7% спрямо април 2011 г.). Спад е отчетен в броя на полетите по международни редовни и по вътрешни линии, докато при туристическите чартъри увеличението е от 43%. Оживление се наблюдава и в бизнес авиацията, където самолетодвиженията са нараснали с 58% за разглеждания период.

 

Лятна чартърна програма

В края на месец април стартира лятната чартърна програма до популярните за българските граждани морски курорти на Турция и Гърция. Тази година се очаква да бъдат изпълнени общо около 180 полета, от които 75 до Анталия, 36 полета до Бодрум и 40 до Хераклион. Туристите ще бъдат превозвани от авиокомпаниите „България Ер”, Pegasus Airlines, Sky Airlines и новата за Летище София холандска авиокомпания Corendon Airlines. Гръцката авиокомпания Astra Airlines ще изпълнява туристически полети до Генуа и Закинтос от юни. През септември и октомври тази година авиокомпания Nouvelair планира нова дестинация до Енфида, Тунис.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed