23 Апр. 2024

Вие сте тук

Близо 20 млн туристи са посетили Япония през 2015

20.01.2016

Япония е посрещнала рекордните 19,73 милиона чуждестранни туристи през 2015 година, съобщи  министърът на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма Кеичи Иши, цитиран от световните агенции.

 

Туристическият поток е нараснал с 47,1% спрямо 2014 година. Най-много чуждестранни туристи са пристигнали от континентален Китай - 4,9 милиона души, което е с 2,5 милиона повече, отколкото през предходната година.   Япония е била посетена от 3,6 милиона души от Тайван и 1,5 милиона от Хонконг. Около 4 милиона са били туристите от Южна Корея. Руските туристи през 2015 г. са намалели с 15,1%  до 54 400 души, което според Националната туристическа асоциация на Япония е свързано с понижаването на курса на рублата и ситуацията в руската икономика, уточни ТАСС.

 

Според оценки на ведомството чуждестранните туристи миналата година са похарчили в Япония около 3,77 трлн. йени (31,6 млрд. долара). Японските власти си поставиха за цел да бъде преминат прага от 20 милиона чуждестранни туристи до 2020 година, когато в Токио ще се проведат летните олимпийски игри.

 

По-дългосрочната цел е годишно страната да бъде посещавана от 30 милиона туристи. Правителството се надява да изпълни тези планове чрез нова програма за облекчено и ускорено издаване на входни визи, развитие на нискотарифните авиолинии до градове и провинции, които биха могли да са интересни за туристите. Планира се да бъдат вдигнати някои ограничения за използване на частни жилища за нощувки, да бъде разрешен проблемът с подготовката на туристически автобуси.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed