25 Апр. 2024

Вие сте тук

Близо три четвърти от белгийците се лишават от почивката

14.01.2013

Почти три четвърти от белгийците (73%) са се отказали от почивката си в резултат на икономичаската криза. Това показва проучване на медийната група Ер Те Ел и вестник "Соар", цитирано от БТА.

 

Според н изследването близо 70%  от белгийците са променили навиците си на потребители заради кризата.  Най-често хората ограничават разходите за забавления и пътувания, но някои от тях се налага да не се отопляват през зимата и да се хранят по-малко или с по-евтини продукти. Тези, за които е изгодно, пазаруват в съседните Германия и Франция. Над 70 процента от участниците в допитването заявяват, че вече не купуват неща, без които могат, включително и облекло.


Общо 68 процента са заявили, че са променили поведението си на потребители, като от почивка се лишават 73 на сто; от облекло - 69 процента; от храна - 66 на сто; от отопление или употреба на ток - 59 на сто.


Според официалната статистика всеки пети белгиец е застрашен от бедност. Най-застрашени са жените, домакинствата с ниски доходи или само с един родител, хората със слабо образование и с малки заплати. С

 

Същевременно обемът на влоговете в страната достигна рекорд - 227,6 млрд. евро в средата на миналата година. Според Белгийската национална банка причината за това равнище на спестяванията се обяснява отново с кризата, която прави хората предпазливи в разноските, но същевременно затормозява икономиката.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed