01 Май 2024

Вие сте тук

Благоевградски хотелиери поискаха от кмета Паскалев намаляване на туристическия данък

04.02.2011

THExperts

30 хотелиери от Благоевград поискаха туристическият данък, който плащат хотелите в общината, да бъде намален на среща с кмета Костадин Паскалев. Причината е високата ставка в размер на  1.20 лв. на легло в тризвездните хотели, която съсипва бранша,  научи THExperts от инициатора на искането Румен Калайджиев, собственик на хотел “Езерец” и предстгавител на БХРА в региона, който същевременно е и общински съветник. Според него в условията на криза такъв висок данък е изключително неразумен, тъй като е в пъти по-висок, отколкото в развити в туристическо отношение общини. 

Например в Несебър, който е топтуристическа дестинация, данъкът е само 40 стотинки на легло, а на повечето места таксата не надхвърля 60 стотинки, само при нас е 1.20 лв., поясни Румен Калайджиев.  Инициативата ни се подкрепя от 30 собственици на хотели в Благоевград, надяваме се на разбиране от местната власт, поясни Калайджиев.

Той даде за пример хотел “Ален мак”, който ако отвори, ще трябва да плаща само като туристически данък годишно 40 000 лв., независимо от заетостта. Хотел “Езерец”, по думите на собственика му, вече плаща четири-пет пъти повече туристическа такса от предишни години, при това в условия на икономическа криза, заради която заетостта в момента е около 10%-12%. 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed