18 Апр. 2024

Вие сте тук

Бирата – модерната традиция

16.10.2015

Бирата не била дамско питие? Пивото не било изискана напитка? Бирата не била подходяща за гурме меню? Това са старомодни стереотипи, които в днешно време не са валидни, стана ясно на стилно бирено партив The Residence Exclusive Club, чийто домакин бе Съюзът на пивоварите в България (СПБ).

 

Коктейлът бе организиран по повод първата по рода си информационна кампания LOVE BEER и събра на едно място представителки на нежния пол от света на шоубизнеса, администрацията, медиите, спорта и бизнеса. Сред тях бяха телевизионната водеща Десислава Банова, двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, Юлия Димитрова и Даниела Атанасова от Дует Мания, актрисите Йоанна Темелкова и Силвия Петкова, както и професорът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.

 

Кои са най-изкусителните черти на бирата и кои са тайните на пивоварното изкуство разкри пред гостите специалният гост и единствен мъж сред изисканата компания Атанас Атанасов, един от най-утвърдените експерт-пивовари в България. Той запозна дамите с качествата на пивото и златните правила на бирената култура. Любопитен за дамите се оказа фактът, че именно благодарение на малца, хмела и бирената мая, нивото на витамини и антиоксиданти в бирата дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци.

 

И още: бирата не е калорична напитка и от нея не се пълнее.  Колкото и да е изненадващо, в 100 мл. светла бира обичайно се съдържат около 46 калории. Като допълнителен съвет, специалистите препоръчват да се пие по чаша пиво след активни спортни дейности или тежки физически натоварвания, тъй като високото количество вода, витамини и соли в състава му способстват за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на организма.

 

Докато дамите се наслаждаваха на пенливата напитка, Атанас Атанасов разказа също за дегустацията на пиво и хармоничната му връзка с модерния начин на живот и гурме културата. Експертът представи пред гостите специфична информация за натуралните съставки на бирата и нейните качества.

 

Специално внимание беше обърнато и върху качествата на бирената мая, която освен че има свойствата да разкрасява, спомага също метаболитните процеси в организма, като съдейства в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

 

По време на събитието изпълнителният директор и член на УС на СПБ Ивана Радомирова сподели повече и за кампанията LOVE BEER: „Инициативата е част от общоевропейските ни проекти с Пивоварите на Европа и Съюза на пивоварите в България за популяризиране на бирената култура и мястото на пивото в балансирания и активен начин на живот. Кампанията има за цел да покаже в нова светлина и по креативен начин качествата и спецификите на категорията като модерна, натурална, нискокалорична и подходяща не само за мъжете, но и за жените напитка. Неслучайно проектът е с романтичното име LOVE BEER, тъй като търси емоцията и насладата от опознаване на света на пивото именно през погледа на нас - съвременните дами. Жените, които се чувстват свободни да направят своя избор, без да робуват на старомодни клишета и стереотипи, а избират да правят  това, което те самите искат, харесват и обичат.“

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed