25 Авг. 2019

Вие сте тук

Биологичното производство с ръст от 30% през 2011 г.

05.06.2012

 

 

В България се наблюдава ръст от 30% на производството на биологични продукти през последната година. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров на откриването на семинар на тема: „Биопродуктите – чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите” в рамките на изложбата-базар на сертифицирани български производители в София. В страната ни към момента има над 10 хил. овце и кози и 60 хил. пчелни семейства в сектор биологично производство. От тях се произвеждат 200 т. кисело мляко, 150 т. сирене и 1200 т. пчелен мед, посочи зам.-министърът. Биологичните производители са се увеличили през 2011 г. и вече са 1054 души.


Министерство на земеделието и храните провежда кампания за популяризиране на биологичното земеделие. Амбицията ни е биологичните продукти да бъдат част от менюто на българите, посочи зам.-министър Димитров. Той заяви, че средствата от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са от решаващо значение за съществуването и развитието на сектора. „Биологичното производство не е само начин за по-високи доходи, но и общочовешка кауза и нова философия за бъдещето на следващите поколения”, каза още зам.-министър Димитров.


Изложбата-базар на биологични продукти е в градинката до езерото Ариана в столицата. Събитието се радва на голям интерес от страна на потребителите. Български производители показват продукцията си, а посетителите могат да се възползват от преференциални предложения и да опитат истински биохрани. Изложението се финансира от Министерство на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013).


Със собствена продукция се представят фирми от цяла България, предлагащи манов, акациев и билков био мед, биологични кайсиеви и орехови ядки, био пчелен прашец. Има богато присъствие на био млечни продукти - айран от краве мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве мляко. Сред богатия асортимент посетителите могат да видят боза от пълнозърнест ръж, биологични ядки, био хляб, био зеленчуци- домати, картофи и краставици, плодове, естествени витаминозни напитки и био козметика.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed