29 Март 2024

Вие сте тук

Без бариери на плажа

12.07.2012

                     Строителството на първа линия няма да спира

 

Бариери и огради, които пречат на свободния и безплатен достъп на летуващите до плажа, ще бъдат отстранени. Това решиха вчера депутатите с приетите на първо четене поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това ще прекрати практиката, при която концесионери и частни хотели в близост до брега опасват част от пясъка  и карат външни посетители да плащат за вход.

 

Промените в закона предвиждат още пълна забрана за строителство на хотели и други постройки на първа линия, която е разстоянието от сто метра навътре от брега. Според промените там ще може да се изграждат единствено спортни площадки, тревни площи, чешмички и спирки.

 

По време на дебатите обаче депутатите от ГЕРБ заявиха, че мярката е прекалено строга, а действащите в момента разпоредби били достатъчно рестриктивни.Сега ограничението за новите постройки е да не са по-високи от 7 м и да не заемат повече от 20% от територията на плажа. „Със сигурност ще има промяна между двете четения, за да се намери оптималният вариант”, коментира шефът на регионалната комисия в Народното събрание Любен Татарски. Според друг депутат от ГЕРБ  се изпада в крайност, защото презастрояването по морето вече било спряло.


Мнозинството на ГЕРБ в парламента има намерение да бламира кабинета за застрояване на Черноморското крайбрежие, коментира по този повод вестник "Труд".


ГЕРБ по всяка вероятност ще бламира министъра си Лиляна Павлова и няма да приеме да бъде въведена пълната забрана за строителството по морето, пише и Dnevnik.bg.  Едно от основните изменения е именно пълна забрана за строителство без устройствени планове на първа линия – до 100 м от морето, пояснява изданието.


Под заглавие "Спасяват бизнеса край морето" вестник "Стандарт" пише, че депутатите вероятно ще променят текста в Закона за Черноморското крайбрежие, който трябваше да спре изграждането на всякакви сгради край морето с изключение на спортни съоръжения. Срещу промяната в нормативния акт, предложена от регионалното ведомство, се обявиха черноморските кметове, според които ако бъде приет текстът, общините край брега ще фалират. Спирането на всякакви инвестиции ще изпразни бюджетите на общините и ще изгони големите компании, обясниха градоначалниците. Според депутати абсолютната забрана за спиране на строежите в териториите, които не са урбанизирани, не е наложителна. И сегашните правила не позволяват презастрояване на брега, категорични са народните представители. Според сега действащия закон в 100-метровата зона А от брега е позволено да се вдигат сгради, високи до 7,5 метра, при плътност на застрояване 20%.


С поправките депутатите  приеха и глоба за кражба на пясък от плажа. Така за добив от морските плажове и дюни физическите лица ще се наказват с глоба в размер от 500 до 5000 лв.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed