28 Март 2024

Вие сте тук

Басейни работят без разрешителни по морето

13.07.2011

Три басейна в района край Варна са останали без разрешителни за работа през този сезон, тъй като не са назначили спасители, съобщи зам.-кметът по здравеопазването в общината доц. Христо Бозов.

До момента са проверени 64 водни съоръжения в комплексите, като трите са получили отказ за работа. Басейните в района са над 220, като почти половината изобщо не са подали документи в общината, за да им бъде издадено разрешително, допълни Бозов. Според него голям проблем е, че няма специализиран орган, който да контролира този вид съоръжения.

Според Бозов не е сигурно дори дали тези три басейна, който не са получили одобрение, не работят в момента. По думите му най-добре е контролът да се оказва от държавен орган. Вариант е да бъде структурирана туристическа полиция по аналогия с транспортната, уточни Бозов.

Зам.-кметът допълни, че басейнът на хотел "Берлин" в комплекс "Златни пясъци", където на 11 юни се удави 13-годишно дете от Германия, е източен и не работи. Според Бозов собственикът на съоръжението е подал молба за разрешително за работа на 24 юни и е декларирал, че има назначени на трудов договор спасители. Докато не получи официално разрешително обаче, басейнът няма право да работи, а наказанието за нарушителите е между 100 и 2000 лева, каза Бозов. От пресслужбата на полицията във Варна днес уточниха, че за трагичния инцидент в Златни пясъци е образувано досъдебно производство. На този етап разследването е срещу неизвестен извършител.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed