28 Март 2024

Вие сте тук

Банско обновява културните си обекти

23.09.2013

През ноември Банско ще покаже обновените си архитектурни обекти и исторически атракции, съобщиха от общинската управа.
Идеята е популярният зимен курорт да се превърне и в истинско културно средище с европейска визия. Вече три месеца продължават реставрацията на Велянова къща и Рилския метох, както и на археологическите обекти "Свети Никола" и "Ситан Кале", които ще бъдат превърнати в модерни туристически атракции. През октомври се очаква да приключат реставрационните дейности, а през ноември - строителните.

 

Археологическите разкопки на "Ситан кале" доказват, че през 6-7 век тук е имало селище с богата духовна и материална култура, а проучванията на "Свети Никола" са истинска изненада за учените. Според тях там, по долината на река Места, още през 2 век пр. н. е. е имало град с много богата търговска дейност. Рилският метох и Веляновата къща вече няма да са само музеи, а място за общуване с туристите и начин да се отговори най-пълно на техните интереси, информираха от община Банско.


До момента четирите туристически атракции се посещават годишно от хиляди хора, като се очаква след обновяването им техният брой да се увеличи многократно.


Този напредък е резултат от изпълнението на проекта "Подкрепа за развитието и диверсификацията на туристическите атракции на община Банско - Банско кръстопът на цивилизациите", казаха още от общинската управа. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, от държавния бюджет и от община Банско.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed