25 Апр. 2024

Вие сте тук

Балкански фестивал на ракията предстои за пръв път в София

10.10.2013

Между 24 и 26 октомври в НДК ще бъдат представени над 150 марки  ракии, колекционерска изложба, майсторски класове и лекции, както  и коктейли с традиционната напитка

Розова ракия, български орехов ликьор, както и много нови и непознати български марки ще бъдат представени на първия Балкански фестивал на ракията, който ще отвори врати на  24 октомври в София, съобщиха организаторите.  По време на фестивала ще бъдат представени ракии от родните производители, както и традиционни високоалкохолни питиета от Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Официалният старт на фестивала ще бъде даден  в 12:00 часа в НДК от представители на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по лозата и виното и Национална лозаро-винарска камара. По време на откриването гостите ще бъдат приветствани с изпълнение на Таня Митева от ансамбъл „Филип Кутев” и специалното участие на Димитър Туджаров – Шкумбата.

 

В рамките на фестивала посетителите ще имат възможност да дегустират над 150 вида дестилати. Освен пълна гама продукти производителите ще изложат и най-новите и специални отлежали ракии.

 

В рамките на изложението ще може да бъде разгледана изложба от лимитирани серии, бутикови или отлежали ракии от страната и региона. Вечер, след 17:00 часа, посетители ще станат свидетели на барман шоу, в което ще бъдат показани коктейли на базата на ракия. В специално обособена „Мезе зона” ще могат да бъдат опитани  най-добрите комбинации на храна с различните високоалкохолни напитки. Шеф-готвачът Сидония Радева ще покаже как може да се готви с ракия, както и възможности за представяне на напитката с други храни.

 

Програмата на фестивала включва още майсторски класове и лекции, свързани с традициите и производството на балканските напитки. Гост-лектор и сомелиер от Турция ще проведе курс, свързан с производството и дегустацията на традиционните турски напитки. Конкурс „Продукт на потребителя”, организиран с Асоциацията „Активни потребители”, ще оцени любимата напитка на посетителите, сред изложените.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed