28 Март 2024

Вие сте тук

Археологията е категорична: Бургас е бил важен за Рим и Византия

20.03.2014

Бургас е бил важен за Рим и Византия. Това твърдение е категорично подкрепено от последните археологически находки при крепостта Порос на полуостров Форос, квартал Крайморие.

 

Там е частично разкрита могъща фортификационната система с локализирана крепостна стена с дължина 280 м. и ширина 3 метра, 4 правоъгълни бойни кули и отводнителни канали. Две от кулите са с размери 10 на 10 метра, другите две – с размери 8.4 на 6.6 метра. Инвестицията в такова сложно съоръжение, просъществувало във времената на две империи, доказва важността на Бургас. Самите кули на крепостта вероятно са дали и името на града.

 

По време на пресконференция днес бяха представени интересни находки от обекта, който е с внушителните размери от 60 декара и предстои много работа по разкриването и подходящото експониране на неговата архитектурна част. В нея участваха Милен Николов – директор на Регионален исторически музей – Бургас, и зам.-кметът Йорданка Ананиева.

 

“Вълнуващо е да узнаваш нови неща за миналото на своя град. Откритите предмети ще влязат в музеите, но архитектурата трябва да покажем така, че да накараме туристите да отидат при нея, да си направят снимка за спомен. На помощ от Община Бургас може да разчитате винаги”, заяви зам.-кметът Ананиева.

 

Милен Николов благодари за активната подкрепа при проучванията на Община Бургас, която и тази година е приготвила 65 000 лева за археология , както и на фирма “Форос Дивелъпмънт”.

 

По време на пресконференцията бяха представени данни за 4 сгради, разположени до самия морски бряг. Едната е луксозна римска вила от ІІІ в., неаполски тип, която е с хипокауст и с облицовка на стените от 3 вида мраморни профили. Локализирани са и 3 сгради от VІ в. с много големи размери, при които проучването не е завършило. Те най-вероятно са пристанищни съоръжения и складове, за което достатъчно убедително говори фактът, че входът на едната е откъм морето. Там е открито каменно колело, по което са се огъвали обръчите на волските коли, за да придобият нужната форма. Наблизо има и огромно количество питуси – големи глинени съдове, в които са се съхранявали всякакви продукти при превозване по море. Човек лесно може да си представи как там са акостирали кораби, а след разтоварване стоката е тръгвала с волски коли към вътрешността.

 

Доказателство за активния живот в този район са и откритите през 2013 г. близо 200 бронзови, сребърни и златни монети, части от римска ризница, бронзов пръст от римска статуя, находки от стъкло, цели съдове от керамика, бронзови апликации и т.н. 

 

Керамиката е изключително разнообразна, обектът е буквално зарит с отломки от римска, преславска и щампована керамика от Северна Африка.

 

Стъкларията е представена от прозоречни отломки, сервизи и кандила.

 

Най-ценната находка от разкопките през 2013 г. е оловен печат, вероятно патриаршески, от началото на VІІ в. Той е прекрасно запазен, с лицево изображение на Св. Богородица с Младенеца с кръстове, а на обратната страна – кръст с криптограм. Това е едно от най-ранните изображения на Св. Богородица с Младенеца за българските земи. Подобен печат се открива за пръв път в България, което го прави единствен по рода си до този момент. В света са известни само още 3 подобни печата.

 

Работата по крепостта Порос продължава и тази година, като очакванията са за още по-интересни находки. Обектът се намира само на 3 километра по права линия от центъра на Бургас, което го прави изключително ценен като туристическа атракция.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed