28 Март 2024

Вие сте тук

Археологическите находки в София – под стъклен купол

08.08.2012

Жителите и гостите на София скоро ще могат да наблюдават как върви възстановяването на археологическите находки през стъклен купол. Той ще е в Ларгото, което ще бъде превърнато в пешеходна зона, съобщи днес министърът на културата Вежди Рашидов. Той провери хода на строително-монтажните работи на първия етап от проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

 

Още на 20 август пешеходната зона ще бъде открита. Дни по-късно ще заработи новата отсечка на софийското метро и археологическите нива под пл. "Независимост" и бул. "Княгиня Мария Луиза".



С приключването на първия етап от проекта разкритията на археолозите до ЦУМ ще бъдат експонирани и ще се превърнат в атракция за жителите и гостите на столицата. Разкопките ще бъдат опасани със стъклени прегради. Църквите и римските мозайки, които досега се съхраняваха в музеи, ще се върнат на местата, където са били открити. Каменни пейки и осем площадки с мозайки, наподобяващи римските оригинали, ще допълнят пешеходната зона.


Амбициозният проект предвижда цялостна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в единен ансамбъл на площ около 19 000 кв. м. Предвижда се да се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки от средата на 4-и век и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика–Средец”.


Проектът на обща стойност 15 801 989 лв. се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, бенефициент е Министерството на културата. Реализацията на проекта ще протече в още два етапа: ІІ-ри етап – археологическите нива под пл. „Независимост” и под бул. „Кн. Мария Луиза” и ІІІ-ти етап - археологическите нива между бул. „Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ. Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г., когато столичани ще се сдобият с красив музей на открито на площ от близо 19 000 кв. м.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed