19 Апр. 2024

Вие сте тук

Артефакти свързват Александър Велики и Хефестион с Амфиполис

01.10.2015

Паметник, построен по поръчка на Александър Велики в чест на неговия най-добър приятел Хефестион, е комплексът, открит при разкопките на древната могила Каста в Амфиполис.Това съобщи ръководителката на археологическия екип в Амфиполис Катерина Перистери, цитирана от гръцките медии.


Археоложката смята, че намерените там надписи разгадават мистерията около Амфиполис. Надписите са са били идентифицирани върху три части от сгради. Те са били на открито и е можело да се видят в продължение на 80-90 години. От тях ставало ясно, че е имало строителен договор за изграждането на паметника, и че монументът е бил построен в чест на Хефестион. Смята се, че Александър Велики е финансирал строежа.


Според Катерина Перистери артефактите датират от края на 4 в. преди Христа, което отхвърля версията те да са от римско време. До този извод води и откритата керамика , а също така и монети с изобразени на тях Александър Велики и неговата сестра Касандра.


Преди тези разкрития ръководителката на археологическия екип Катерина Перистери предположи, че тук е погребан някой от членовете на семейството на Александър или негов генерал.


Откриването на останките от пет тела обаче хвърли сянка на съмнение върху тази версия.


Александър Велики, чиято империя се е простирала от днешна Гърция до Индия, е починал във Вавилон и погребан в основания от него град Александрия. Точното местоположение на гроба му е една от най-големите загадки на археологията.


Генералите на Александър с години са се борили за власт. Майката, вдовицата, синът и полубратът на императора са убити в тези войни, повечето от тях - близо до Амфиполис.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed