03 Май 2024

Вие сте тук

Антична гробница разпали спорове в Гърция

20.11.2014

Тайната на новооткритата гробница в древния Амфилоис разпали спорове между археолози в Гърция, съобщи в. "Етнос".


Пред телевизионен канал професорката по археология Олга Палангия не само оспорила хронологията за гробницата, а също и факта, че мъртвецът в нея не бил някаква много важна особа. Този мъртвец не е бил изгорен и не вярвам, че е цар или някоя значима личност, казала тя. Същата професорка оспорила и оценките относно хронологията за гробницата, дадени от ръководителката на археологическия екип, извършил разкопките, Катерина Перистери. В същото време друг професор по археология Панос Валаванис защитил заключенията, направени от Катерина Перистери. Друг археолог, Панайотис Факларис също оспорил теорията, че вероятно това е гробница на някой генерал на Александър Велики. Той казал, че един генерал би тябвало да притежава много по-голяма и по-бляскава гробница, защото тази, която бе открита в Амфиполис, не е от първите и луксозни македонски гробници, допълнил той.


Професорката Хрисула Палиадели пък изразила становище, че размерите на гробницата свидетелествали, че вероятно тя е принадлежала на знатна фигура. Като се има предвид, че освен царе, които са били погребвани на други места, е имало и вицекраели след Алексанър Велики, сред които е и Антипатър, посочила археоложката, цитирана от изданието.


Археологическият обект Амфиполис, смятан за най-голямата древна гробница, откривана някога в Гърция, предизвика много спекулации за това кой може да е погребан там. Гробницата е датирана от времето на Александър Велики, а наскоро там бе открит непокътнат скелет, от който са взети проби за
ДНК анализ.


Археолозите откриха още бронзови и железни гвоздеи, парчета стъкло и слонова кост близо до дървения ковчег, който до голяма степен беше изгнил.
Официални представители заявиха, че гробницата вероятно принадлежи на прочут мъж или генерал.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed