20 Апр. 2024

Вие сте тук

Анкара залага на шопинга

21.05.2012

 

 

Турската столица планира да посрещне милиони туристи по време на шопинг-фестивала "Анкара - 2012", който ще се проведе от 8 юни до 1 юли, съобщи РИА Новости.


Не можем да се похвалим с голям брой туристи, през 2011 г. Анкара е посетена едва от 749 хил. Гости, което за нас е смешно число, казва пред изданието кметът на Анкара Мелих Гьочек.


Засега анкара остава в сянката на такива туристически дестинации като Истанбул, Средиземноморското и Егейкото крайбрежия и се развива предимно като делови и политически център. Амбицията на турските власти е да превърне града в туристически център от световна величина, като се акцентира върху културно-истори(еския потенциал на града и неограничените възможности за шопинг. Затова шопинг-фестивалът, който по традиция се организираше в Истанбул и се посещава от много туристи, сега е преместен в Анкара.


За организирането на фестивала, който продължава над три седмици, са инвестирани над 25 млн долара от страна на държавата, значителни са инвестициите и на частния сектор. Анкара е номер едно в търговията в Турция, като на 1000 жители се падат 228 кв.м. търговска площ. Затова градът ще заложи на шопинга при брандирането си.

По време на фестивала 35 мола, а също малки магазинчета и дюкяни ще продават стоките си с 40-50% отстъпка. Успоредно на това на 45 площадки в града ще се организират концерти, лотарии и др. атракции.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed