26 Апр. 2024

Вие сте тук

Америка започва борба с нездравословното хранене

24.09.2013

Затлъстяването коства всяка година на икономиката на САЩ най-малко 215 милиарда долара. В тази сума се включват както преките разходи, като например тези за лечение, така и непреките разходи, свързани със загубата на производителността заради наднорменото тегло, предаде Франс прес, като се позова на доклад на института Брукингс.


Всяка година САЩ отделят по 147 милиарда долара за медицински разходи за възрастни хора, страдащи от затлъстяване. За децата, страдащи от затлъстяване, се правят годишно медицински разходи на стойност 14,3 милиарда долара.


Затлъстяването води и до разходи, свързани с намаляване на продуктивността, зачестилото отсъствие от работното място, инвалидизацията и дори с преждевременната смърт на страдащите от затлъстяване хора. Тези разходи възлизат на 66 милиарда долара.


В сферата на транспорта също се увеличават разходите заради затлъстяването на американците. Колкото повече се повишава телесната маса, толкова повече гориво трябва да се заделя за по-големи превозни средства, които да транспортират до работните им места или по време на пътешествие тези по-масивни хора, се подчертава още в доклада.


Изводите в доклада съвпадат с новината, че американска лекарска организация има намерението да излъчи телевизионен клип в четвъртък във Вашингтон по време на популярно дневно телевизионно шоу, предаде Франс прес.


Действието в клипа се развива в морга, където жена ридае пред трупа на 40-годишен затлъстял мъж, държащ в ръка наполовина изяден хамбургер. В клипа се появява надпис: "Това е всичко, което обичах", напомнящ девиза на веригата ресторанти за бързо хранене Макдоналдс. Накрая на клипа се подчертава, че високото ниво на холестерол, води до високо кръвно налягане и до сърдечни кризи.


"Яжте вегетарианска храна тази вечер", заключава клипът, който е дело на лекарска асоциация, нарекла се Комитет за отговорна медицина.


Клипът вече разгневи управата на Макдоналдс.


Неотдавна проучване показа, че веригите за бързо хранене Макдоналдс, Бъргър кинг и Кентъки фрайд чикънс имат повече заведения на квадратен километър във Вашингтон отколкото в осем други градове в САЩ със същите размери като столицата.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed