05 Май 2024

Вие сте тук

Американски биопроизводители съдят Монсанто за нанесени вреди

11.01.2013

Обезпокоени, че американската биотехнологична компания Монсанто (Monsanto) може да ги съди за използване на генно модифицирани и патентовани семена, заразили техните посеви, американски производители на биокултури заведоха превантивен иск срещу агрохимичния гигант, предаде Франс прес.


Жалбата е подадена от производители на биокултури и семена за посев от всички краища на Съединените щати, обезпокоени, че нивите им могат някой ден да бъдат заразени с ГМО, продавани от Монсанто.
В Съединените щати по-голямата част от зърнените култури са генно модифицирани. Семената за посев са патентовани и земеделците трябва да подписват договори с Монсанто, за да ги засаждат, като договорите се подновяват всяка година.


По данни на министерството на селското стопанство през 2012 година 88% от царевицата и 93% от соята в Съединените щати са били генно модифицирани.


Жалбоподателите се опасяват, че при заразяване на посевите им, Монсанто може да подаде иск срещу тях за нарушаване на патентното право, тъй като земеделците без да искат ще ползват патентовани семена.
На първа инстанция Монсанто бе оправдан от съдия в Ню Йорк, която определи аспектите на жалбата като "безразсъдни". Производителите обаче обжалваха и вчера във Вашингтон се състоя първото съдебно заседание на апелативния съд.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed