24 Апр. 2024

Вие сте тук

Американска иновация в помощ на камериерката

12.05.2010

THExperts

 

Просто устройство, изобретено от специалистите на американската компания Cadence Keen Innovations, може съществено да облекчи работата на камериерките, оставяйки в миналото необходимостта при смята на бельото в хотелските стаи да се вдигат ръчно тежките матраци, съобщиха от компанията.

Всеки, който е вършил същата операция у дома, знае колко неприятна и трудоемка е тя, особено когато трябва да се свърши от един човек. Въпреки че съвременните производители се гордеят с нововъведенията в матраците, теглото на някои модели достига 50 кг. За да се смени бельото на едно легло с размер king size камериерката трябва да вдигне матрака от няколко страни поне осем пъти. И тъй като опората му обикновено е с височина 35 см, за да бъде вдигнат, е необходимо значително физическо усилие. Не случайно в сферата на обслужването професията "камериерка" се смята за една от най-тежките. Вероятността да получи производствени травми при тях е веднъж и половина по-висока, отколкото при останалите служители в хотела, сочат проучвания на компанията. Непрекъснатото натоварване върху гръбнака и мускулите на гърба и врата предизвиква при много от тях професионални заболявания. Всяка втора камериерка страда от спондилоза, остеохондроза, артрит, миозит, разширени вени и пр. заболявания, които могат да доведат до инвалидност.

Проучване на американската компания, проведено сред хиляда камериерки, които работят в хотелите в Лас Вегас, даде следните резултати:

  • 47% от участниците твърдят, че страдат силни и дори много силни болки
  • 67% са търсили медицинска помощ поради тази причина
  • 37% са били принудени да си взимат болнични.

Управлението по охрана на труда и промишлената хигиена на САЩ твърди, че физическото натоварване, свързано със смяната на бельото на 12 легла от типа king size /средната норма за камериерките, работещи в хотели от най-висока категория в САЩ/, е нарушение на федералните стандарти, свързани с охраната на труда. И сега хотелите, които допускат подобно нарушение на стандартите, редовно се задължават да плащат глоби в размер на 14 000 долара за всяко установено нарушение.

Изплащането на компенсации на пострадалите работници също не излиза никак евтино на хотелите. Според статистиката на щатския департамент по труда средният размер на компенсация, свързана с травма на гърба, възлиза на 8300 долара.

За обща радост е намерено ефикасно решение на проблема – устройството Bed MadeEZ представлява клин с ръкохватка. С негова помощ камериерката лесно повдига краищата на матрака. Устройството самостоятелно задържа матрака в определено положение, без да изисква допълнителни усилия от страна на персонала.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed