Алкохолна напитка от женшен, която не причинява махмурлук, са изобретили корейски учени, съобщи БТА, позовавайки се на публикация във вестник "Пхенян таймс".
Според нея напитката "Корьо" се прави от шестгодишен женшен Кесонг Корьо, известен смедицинския си ефект, и опърлен ориз. Тя е предпочитана от експертите иценителите както заради вкуса й, така и заради факта, че не предизвиква махмурлук, се посочва в публикацията.
Още през 2011 година корейските учени са направили друго откритие, което улеснява любителите на чашката. Изследванията и експериментите им са показали, че ако към традиционната корейска водка соджу се добави активен кислород, изтрезняването настъпва по-бързо, при това без да причинява махмурлук. Тогава се появила и първата кислородна водка, която според потребителите й не предизвиква главоболие.
През август корейската информационна агенция пусна новината, че в севернокорейския университет Сонгюнгван работят върху подобряване качеството на спиртната напитка Кесонг Корьо Инсам. Статия от далечната 1999 г. също твърди, че питието с градус от женшен "е еликсирът на живота".
Корея е на 14-то място по консумация на алкохол на глава от населението в света. По данни на Световната здравна организация всеки жител на Южна Корея изпива по 12,1 литра етилов алкохол годишно – това е и най-високият показател в Азия.