01 Май 2024

Вие сте тук

Алкохолът поскъпва до 20%

08.08.2012

Цената на алкохола ще се увеличи до 20%, прогнозира bTV, позовавайки се на производители и вносители на спиртни напитки.

Две са основните причини за поскъпването – слабата реколта на грозде тази година и все по-нарастващият дял на нелегално произведения алкохол, който се продава на пазара.


Според прогнозите реколтата от грозде тази година ще е с 30% по-ниска, а качеството на голяма част от гроздето ще е влошено според Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Това според бранша ще вдигне цената на гроздето на свободния пазар и така производството на домашна ракия ще се оскъпи с около 20%.


Допълнителен натиск върху цената ще даде и нерегламентирано произведеният алкохол от частни казани, които вместо да се използват за лични нужди излиза на пазара. Според асоциацията държавата трябва да засили контрола върху този алкохол.


"Публична тайна е, че една много малка част от тази ракия се изпива. Останалата стига до пазара", заяви пред телевизията Бранимир Ботев от асоциацията. Според него делът на сивия сектор от гледна точка на преработваната суровина е над 50%. Това прави между 150 и 200 милиона лева годишно ощетяване на бюджета, посочи той.


От Агенция "Митници" посочиха, че занижаване на контрола няма. От там уточниха, че само до края на юли са хванати близо 40 незаконни казана в цялата страна, от общо над 1300 регистрирани.


От бранша отчитат, че истинското отражение върху цените на алкохола ще даде и лошата реколта заради сухото време в цяла Европа, предхождано от люта зима. Това според Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки ще оскъпи ракията с поне 20%. В момента се отчита спад в продажбите от около 10-15%.




Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed