28 Март 2024

Вие сте тук

"Алиталия" пренасочва пътници от България и Румъния на нов терминал

26.11.2013

От 1 декември на международното летище "Леонардо да Винчи" в Рим влиза в сила нова система за обработка на пътниците по някои дестинации, се посочва в разпространено днес съвместно съобщение на италианската авиокомпания "Алиталия" и на обслужващата летищния комплекс фирма "Аеропорти ди Рома" (АДР), цитирано в кореспонденция от Рим за БТА.


Летището е повече известно като Фиумичино, по името на близката община, която е предградие на Рим.


Пътниците по 22 дестинации ще бъдат пренасочени от Терминал 3, отреден за страните извън Европейския съюз и Шенгенското пространство, към Терминал 1, който досега обслужваше вътрешните линии на Италия и международните полети на някои нискотарифни авиокомпании.


В обсега на реорганизацията попадат само три дестинации извън Шенген - Лондон, Букурещ и София, чиито пътници ще бъдат обработвани заедно с тези, които летят за Албания, Алжир, Армения, Грузия, Египет, Иран, Йордания, Либия, Ливан, Мароко, Русия, Сърбия, Тунис, Турция, Украйна и Черна гора.


След билетната и багажна обработка на Терминал 1 пътниците ще трябва пак да се отправят към Терминал 3, защото там ще продължи да се осъществява паспортният контрол и проверките на ръчния багаж за всички, които пътуват извън Шенген. На същия терминал остават и изходите за отвеждане към самолетите по посочените дестинации.


Това се обяснява в съобщението с изискванията за сигурност. В него обаче не се посочва защо извън реорганизацията остават пътуващите за другите две страни членки на ЕС - Ирландия и Хърватия, които също не са в Шенгенското пространство.


По този начин британските поданици, българите и румънците би трябвало да се почувстват по-сближени, тъй като заедно ще представляват ЕС в потока на другите непривилегировани пътници на летище Фиумичино, коментира с ирония БТА.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed