23 Апр. 2024

Вие сте тук

Албания забравяна временно лова, за да запази природата

05.02.2014

Албания ще забрани лова на своя територия за период от две години, за да защити фауната от бракониерството, което заплашва много видове с изчезване, съобщи АФП, цитирайки албанския министър на околната среда Лефтер Кока.


Ние сме длъжни да приемем строги мерки, за да защитим дивите видове, застрашени от изчезване заради нелегален лов, посочи Кока.
Това, което се случва от вече две десетилетия с фауната в Албания, е истинско клане, подчерта той.


Наказанията в случай на нарушение на този мораториум, по-специално строги глоби, ще бъдат приети до средата на февруари, когато законът влиза в сила.


Според доклад на албанското министерство на околната среда броят на лисиците, зайците и дивите пъдпъдъци е намалял с 30 до 50 процента, докато кафявата мечка, фазанът и орелът напълно са изчезнали от планините в страната.


Неспособността на властите да поставят под контрол лова и нелегалната търговия с диви животни са в основата на това недопустимо клане, казва Астрит Беко, ръководител на асоциация на албански ловци.


Според местната полиция в страната с около 3 милиона жители има 75 000 легално регистрирани ловни пушки, но според различни източници има още толкова други сред населението, които не са регистрирани. Мораториумът върху лова засяга също и чуждестранните ловци.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed