20 Апр. 2024

Вие сте тук

Автобуси амфибии разхождат туристите

07.05.2015

По суша или по вода? В много световни градове разположени край река или на брега на море, не стои дилемата как да ги разгледат туристите и каква обиколка да изберат – с автобус или кораб. Просто защото предлагат нещо като „две в едно“, използвайки автобуси-амфибии. Така успяват да покажат на гостите основните забележителности на града по суша, след което да им позволят да се насладят на панорамна гледка към града по вода.

 

Посетителите на Сеул ще имат възможност да пътуват с пъстър автобус амфибия по канала Ара, който свързва западния бряг и столицата Сеул, предаде ДПА. Автобусът може да  и по суша, и повода. "Това е първият автобус амфибия за туристи в Южна Корея," отбеляза говорител на оператора Акуа туризм Кориа (Aqua Tourism Korea). От средата на май автобусът ще се движи всеки ден между Инчхон на западния бряг и град Кимпхо край Сеул. Пътуването трае около 50 минути по сушата покрай канала и след това продължава 15 минути по вода. Покрай водния път туристите ще могат да видят цветни градини, водопад и екопарк. Пътешествието ще струва 30 000 вона (28 долара или 26 евро) за възрастни, а за деца - 25 000 вона. Каналът с дължина 18 километра бе завършен през 2011 година. Той свързва река Хан в Кимпхо с Инчхон на Жълто море.

 

Автобусите амфибии обаче са известни не от днес. Вече има ветеран, който скоро ще отбележи 30-та си годишнина.  Така нареченият Amphi-Bus в Монреал съществува от 22 август 1985 г. и досега е превозил хиляди пътници. Пътуването продължава 45 минути и струва 32 долара за възрастен и около 20 за деца.

 

В столицата на Канада Отава също можете да се повозите на амфибия. Тя обаче работи на принципа на туристическите автобуси  „хоп он хоп оф“,  които позволяват на пътниците срещу определена такса да се качват и слизат от автобуса по определен маршрут, където си искат. Срещу сумата 32 долара  възрастен турист може да се вози на автобуса-хибрид цял ден. Цената за тридневен билет е 47 долара.

 

В Европа има още няколко места, където се организират турове с амфибии. Два от тях са в Холандия, където можете да направите комбинирана разходка по суша и вода из Ротердам. Обиколката предлага изключително преживяване, започвайки из улиците на града и продължавайки в река Маас. Цената е 24,50 евро за възрастен и 16,50 евро за деца.

 

Подобен тур може да се организира и в Амстердам.  Плаващият, а не Летящият Холандец ще ви разходи из улиците и каналите на града на цена 22 евро за възрастни. Турът съществува  от 2011 г. и е създаден по инициатива на администрацията на летище Шипхол в Амстердам за пътници, които имат няколко свободни часа между два полета.

 

Британската столица Лондон предлага няколко опции с бус-амфибия -  търсене на съкровища, пиратски тур,  по стъпките на Джеймс Бонд тур, както и разходка из места, свъзани с Втората световна война.  Билетитеза 4-минутна разходка струват между 24 и 26 британски лири за възрастен и 16-18 лири за деца. Цените за пиратския тур са по-високи, тъй като се осъществява по индивидуална заявка.

 

Ако решите да посетите столицата на Швеция Стокхолм, Оушън бус  в продължение на 75 минути ще ви запознае с основните забележителности на града. Цената за билет на възрастен е 27 евро.

 

RiverRid е смесената атракция на Будапеща. Разходката продължава цели два часа и струва около 30 евро. Тя комбинира посещение на основните забележителности на унгарската столица с възможността да се насладите на гледката на унгарския парламент от река Дунав.

 

Извън Европа имате още няколко възможности за се разходите с амфибия –  най-впечатляващите са обиколките на Бермудските острове, Сингапур и Рио де Жанейро.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed