23 Апр. 2024

Вие сте тук

Авиокомпании отменят полети до Мексико заради вулкана Попокатепетъл

07.07.2013

Няколко авиокомпании анулираха полетите си до Мексико през последните дни, след като вулканът Попокатепетъл отново се активизира, съобщиха световните агенции.

 

Мексиканските власти решиха в събота да обявят повишено ниво на тревога във връзка с дейността на вулкана Попокатепетъл, намиращ се на 60 км югоизточно от столичния град. Следваща възможна мярка е да бъде евакуирано застрашеното население, предаде Франс прес.


Вътрешният министър Мигел Анхел Осорио Чонг съобщи чрез Туитър, че компетентните власти са взели решение да обявят повишена тревога, както през май-юни, заради активизиране на вулкана.


Вчера сутринта американската авиокомпания "Аляска еърлайнз" анулира полетите си от и до международното летище в Мексико, разположено на 65 километра от вулкана. Говорител на летището заяви пред АФП, че терминалът още не е получил разпореждане за промени в дейността си, но е готов да реагира незабавно.


В петък 4 американски компании отмениха своите полети от и до Мексико, в четвъртък - близо 60, напомня агенцията.


Попокатепетъл е вторият по големина вулкан в Мексико с височина 5452 метра. Дейността му се е засилила от четвъртък насам. Националният център за превенция на бедствията информира снощи за вибрации с ниска и средна честота в течение на 20 часа и три умерено силни експлозии междувременно.


През последните часове вулканът постоянно изхвърля "стълб от газ и обилни количества пепел" на три километра височина.


В 50-километров радиус около Попокатепетъл живеят близо 4,5 милиона души, 650 000 от тях - във високорискови зони. Властите предупредиха хората да не се приближават до кратера на по-малко от 12 километра, посочва АФП.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed