20 Апр. 2024

Вие сте тук

Авиокомпаниите може да преразгледат решението си за допълнителни такси при картови разплащания

24.10.2011

Възможно е европейските авиокомпании да преразгледат решението си за налагане на допълнителни такси при заплащането на самолетните билети с кредитна карта, след като министритена ЕС одобрят новата директива за защита на правата на потребителите. Един от членовете в директивата забранява на всички организации, които извършват продажби /не само на авиокомпаниите/, да въвеждат допълнителни такси, превишаващи разходите, възникващи във връзка с използването на картови разплащания, съобщи Business Travel News.

Според прогноза на експерти авиокомпании като KLM, Finnair, British Airways и Lufthansa след приемането на директивата ще трябва да решат въпроса с доплащанията, които те стовариха върху туристическите агенции. Представители на Lufthansa обаче вече заявиха, че допълнителната такса не покрива разходите им при купуването на билетите с кредитни карти.

Директивата трябва да повлияе върху допълнителните такси на авиокомпаниите и на туристическите агенции. Ако изискванията на директивата бъдат включени в националните законодателства, те ще влязат в сила в края на 2013 или началото на 2014 г., казва Изабел Лароа, съветник по правни въпроси в Европейската асоциация на туристическите агенции (ECTAA).

Вицепрезидентът на компанията BCD Travel Марио Крибел, цитиран от изданието, също отбелязва важността на това решение за туристическия отрасъл. «Изглежда, че новата директива може да повлияе върху всяка компания, която налага допълнителни такси върху картовите разплащания. Това може да доведе до преминаване от фиксирани такси към процент, което ще доведе до намаляване на таксите при евтините билети и оскъпяване на бизнес и първа класа. Въпреки това, аз не очаквам, че всичко това ще се случи изведнъж: процесът на транспониране на директивата в законодателствата на страните-членки на ЕС, ще продължи няколко години», казва той.

Налагането на допълнителни такси при преки резервации е широко разпространено сред европейските авиокомпании. Най-високи са таксите, налагани от лоукост превозвачите. Например, авиакомпания EasyJet взима €10 като такса резервация. Другите превозвачи също последваха примера - авиакомпания British Airways, която взима 4,50 британски лири за резервация на билет в икономичната класа, алиансът Lufthansa Group (Lufthansa, Austrian Airlines, British Midland International, Brussels Airlines и Swiss) въвежда в различните държави такси, наречени Optional Payment Charges. От 2 ноември, например, от германските си агенти компанията ще събира по €5 за вътрешни полети в Германия, €8 при полети в други европейски държави и €18 за дългите маршрути.

Lufthansa ще анализира решенията на ЕС, обяви прес-службата на авиокомпанията. Според нея засега е рано да се правят каквито и да било конкретни изявления, но превозвачът ще спазва закона във всички случаи. Според превозвача е важно да се подчертае, че допълнителните такси покриват само част от разходите, които възникват при картови разплащания, се посочва в изявлението на Lufthansa.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed