24 Юли 2024

Вие сте тук

Засиленото търсене на ястия от октопод вдига цената на мекотелото

17.08.2018

Дали подправен в испански стил или нарязан на филийки като японско сашими, октоподът като ястие става жертва на популярността си, съобщава Асошиейтед прес.


Цената на мекотелото с пипала нарасна близо два пъти през последните две години заради световния бум в търсенето на това класическо ястие. Предлагането пък изостава, тъй като рибните стопанства не успяват все още да отглеждат октоподи и разчитат на океанските течения за добър улов.


Тази година е трудна. Уловът е по-слаб в големите страни производителки като Мароко и Испания.


Цената ще нарасне още, казва Кармен Торес Лоренсо, която продава риба от три десетилетия на пазара в Буеу в северната испанска област Галисия, известна с ястията си от октопод.


Цената на нормално голям октопод, уловен от местни рибари, се повиши от 7 евро на 14 евро за килограм през последните две години. Обикновено цената е по-висока в другите страни като САЩ, които не са се специализирани в улова на октоподи.


Организацията по прехрана и земеделие (FAO) посочи, че се очаква цените да продължат да растат, тъй като търсенето е нараснало на всички големи пазари, включително Япония, САЩ, Китай и Европа. Същевременно уловът е ограничен, дори в най-големите страни, които го предлагат, като Мексико, Мавритания и Мароко.


Учени в Япония и Испания работят по техники за отглеждане на октоподи, но все още не са готови за стопански цели. Яйцата на октоподите се снасят на морското дъно, където се оплождат и пренасят от теченията - условие, което е трудно да се възпроизведе в контролирана среда.


Според председателя на рибарската гилдия в Буеу Хосе Мануел Розас има голямо търсене на октоподи, а "това, което можем да предложим, е малко" и цената скача. По думите му увеличаването на квотите за улов не е вариант.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed