23 Ян. 2021

Вие сте тук

Законопроект ще извади "на светло" дейността на апартхотелите

16.07.2018
Снимка: 
архив

Специален законопроект предвижда въвеждане на такса за апартхотелите, което ще извади дейността им "на светло". Това съобщи  днес вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на междуведомствения щаб, отговарящ за сезона във Варна и Добрич. Той уточни, че разглеждането му вече тече в парламентарните комисии.


По думите на Симеонов проектът прави разлика между апарт хотелите в националните курорти и извън тях. За големите комплекси таксата ще бъде от 0,5 до 0,7 процента от данъчната оценка на апартаментите, които се отдават под наем, обясни вицепремиерът. За апарт хотелите извън националните курорти налогът е планиран между 0,1 и 0,3 на сто.


Плажовете в района на Варна и Добрич са в много добро състояние, е посочил Симеонов. По думите му въпреки дъждовете в началото на сезона, големите комплекси в двете области са почти изцяло запълнени. Според вицепремиера институциите като цяло отчитат намаляване на нарушенията през този сезон. Като проблем той открои две заведения в Шкорпиловци, които работели незаконно и нямат категоризация. По думите му министерството на туризма вече е предприело действия да бъдат узаконени, въпреки че са на плажа.


Вицепремиерът каза още, че проверяващите от БАБХ са срещнали проблеми в Бяла, в почивната база на прокуратурата. Там е открито месо, неотговарящо на изискванията, за което е съставен акт. Срещу санкцията обаче се оказва голяма съпротива, обясни Симеонов.
Вицепремиерът отчете и резултатите от направени нощни проверки за шума в заведенията в Златни пясъци и на Алея Първа във Варна. Той посочи, че на Алеята е констатирана много сериозна шумова агресия. На заведенията са направени предписания и при второ нарушение те ще бъдат затворени.


Община Варна е първата в страната, която ще разполага с два собствени уреда за измерване на шума, което също ще допринесе за подобряване на дисциплината сред заведенията и спазването на закона, е посочил Симеонов.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed