24 Юли 2024

Вие сте тук

Великобритания въвежда такса върху чашите за кафе за еднократна употреба

05.01.2018

Великобритания трябва да въведе "такса лате" от 25 пенса (0,34 долара) за чашите за кафе за еднократна употреба и да ги забрани, ако не бъдат постигнати целите за рециклиране до 2023 година. Това реши днес парламентарна комисия, цитирана от Ройтерс.


Във Великобритания под един процент от чашите за кафе могат да бъдат рециклирани, отбелязват британските депутати.
Компаниите Прет а манже (Pret A Manger), Кафе неро (Caffe Nero), Коста кафе (Costa Coffee) и Грегс (Greggs), наред с американската Старбъкс (Starbucks), са сред най-големите вериги за кафе във Великобритания и бързо се разраснаха през последните 10 години, за да покрият нарастващото търсене.


Макар някои вериги да предлагат отстъпка в цената, когато клиентите им използват собствени чаши, само 1-2 процента от купувачите го правят, според парламентарната комисия за екологичен одит, която препоръчва да бъде въведена "такса лате".


Великобритания изхвърля 2,5 милиона еднократни чаши за кафе всяка година, достатъчно да се обиколи планетата пет пъти и половина, заяви председателката на комисията Мери Крей. Призоваваме за мерки за намаляване на броя на използваните еднократни чаши, за насърчаване на използването на многократни и за рециклиране на всички чаши за кафе до 2023 година, посочи тя.


Комисията отбеляза, че парите, които ще се съберат от таксата, ще помогнат за подобряването на съоръженията за рециклиране, а ако до 2023 година не бъде изпълнена целта за рециклиране, еднократните чаши трябва да бъдат забранени.


През октомври 2015 година Великобритания въведе такса от 5 пенса за еднократните пластмасови торбички, предлагани от големите магазини, което доведе до намаляване на употребата им с 83 процента във Великобритания през първата година.Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed