28 Ян. 2023

Вие сте тук

Румънската "Омния туризъм фалира"

19.10.2017

Собственикът й се самоуби

 

Румънската туристическа агенция "Омния туризъм" фалира, а щетите около банкрута й се оценяват като най-големите в тази сфера след революцията от 1989 г., предаде агенция Аджерпрес.


Министърът на туризма Мирча Добре съобщи на пресконференция днес, че туристическата агенция "Омния туризъм" е продала пакети на стойност близо 7,5 милиона евро за 2018 г. на 8 500 клиенти. За периода 17 октомври - 31 декември 2017 г. са инкасирани също 433 000 евро от 202 туристи, съобщи Добре.


Собственикът на "Омния туризъм" Джордже Негру се самоуби в понеделник, като според източници от сферата на туризма причината са финансови проблеми, съобщиха румънски медии.


Министър Добре съобщи днес, че тази агенция работи на пазара от 1991 г. и има клиенти, които от 10 години пътуват с нея. В момента обаче агенцията има застрахователна полица на стойност 50 000 долара, а в сметките й има само 30 000 евро, които са блокирани от банки. Министърът отбеляза, че към момента не може да съобщи какви са щетите за бюджета от фалита на агенцията.


Министърът на туризма призова клиентите на "Омния туризъм" да не заминават на екскурзиите, които са планирали, дори да имат платени самолетни билети, тъй като настаняването им не е заплатено.


В момента 244 туристи са на почивка чрез "Омния туризъм", като част от тях са решили да заплатят сами настаняването си. Министърът съобщи, че всички румънски граждани са в безопасност и че се поддържа контакт с министерството на външните работи по този повод. Той представи всички туристически пакети на агенцията, които се осъществяват в момента, и начина, по който на румънските туристи, намиращи се в чужбина, може да се окаже съдействие.


"От гледна точка на законността и на морала, тази туристическа агенция функционираше перфектно, отговаряше на всички критерии на заслужаваща доверие туристическа агенция", заяви на пресконференцията министърът на туризма. Той допълни, че това са най-големите загуби, нанасяни от туристическа агенция, от революцията насам.


Мирча Добре съобщи още, че тази година са били отнети 88 лиценза на туристически агенции. В момента на румънския пазар работят 2 061 туроператора с лиценз, уточни министърът.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed