21 Септ. 2018

Вие сте тук

Министър Ангелкова: Пълното премахване на преместваеми обекти ще доведе до отлив на туристи

16.11.2017

Представителите на туристическия бизнес, на общините и работодателите не искат пълно премахване на преместваемите обекти на плажа, защото това може да доведе до отлив на туристи и безработица. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на bTV. Позицията е била изразена на широка обществена дискусия, на която присъстваха кметове на морски общини, концесионери, работодателски организации, туристически сдружения и хотелиери. 

 

Ако забраната бъде приета,  на ивиците  край плажа няма да има павилиони за плодове, зеленчуци, сладоледи и заведения и на плажовете ще остане само услугата ол инклузив,  предлагана хотелите, обясни министърът. Тя посочи още,  че премахването на преместваемите обекти по цялото Черноморие ще създаде изключително голямо напрежение.

 

„Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че трябва да има сериозен контрол и премахване на обекти, които нарушават правилата, но не на всички. И изминалото лято имаше проверки, те ще бъдат още по-сериозни, за да е сигурно, че се спазват законите”, отбеляза министър Ангелкова.

 

По отношение на предстоящия зимен сезон министърът изрази  очакване  за  ръст от 5-10% на чуждестранните туристи спрямо миналата година. През сезон 2016/2017 г. в страната са дошли над 1,47 млн. посетители, което е с 19% повече в сравнение с предходната година.

 

Очакват се повече туристи от Гърция, Турция, Македония, Сърбия. Тази година предвиждаме нарастване на посещенията и от Великобритания, Германия и Италия, която също е традиционна дестинация за зимен туризъм, каза министър Ангелкова.

 

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт на Банко, защото това е най-екологичният транспорт, но то трябва да е според всички правила на българското и европейското законодателство, посочи министърът. Тя обясни, че се чака решението на съда за плана за управление на Национален парк „Пирин“ и след това може да се пристъпи към конкретни дейности, ако има инвестиционен интерес. Според плана строителството на хотели, заведения и други подобни обекти е забранено, дадена е възможност за изграждане само на спортни съоръжения. Инвестиционните намерения трябва  да минат през широко обществено обсъждане, спазване на всички процедури и ОВОС, каза министър Ангелкова.

 

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed