15 Ноем. 2018

Вие сте тук

Над 100 млн лв ръст на оборотите по Черноморието

16.08.2017

С повече от  100 млн. лв. са нараснали оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на миналата година, съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/.


Обзор е сред курортите, в които НАП регистрира  най-голям ръст на приходите - 149% повече в сравнение с юли 2016 г. В големите курорти също има увеличение на оборотите. В Албена например  ръстът е 62% спрямо юли 2016 г., в Слънчев бряг - 10%, а в Златни пясъци - 22%.

 

От началото на летния сезон досега по цялото Черноморие са извършени общо 24 000 проверки. Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други.


И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници", извършват лятна контролна кампания по Черноморието. Основен акцент на проверките са отчитането на обороти и издаване на касови бележки. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. До момента са запечатаните 113 обекта за нарушения. 


Борсите и тържищата в близост до курортите също се наблюдават.  Там е осигурено денонощно дежурство  на звеното за фискален контрол в НАП. Освен че извършват контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки, фискалните агенти следят и за издаването на касови бележки и отчитането на обороти от търговците по морето.


Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed