08 Март 2021

Вие сте тук

Мултимедиен посетителски център отвори врати във Велико Търново

17.02.2013

Мултимедиен посетителски център, който показва историята на Второто българско царство, отвори врати във Велико Търново. В атракцията, която е уникална на Балканите, оживяват владетелите, разнесли славата на Второто българско царство. Представени са също животът, занаятите, войнската слава и духовността  на старата българска столица.

 

 

Над 30 туроператори и журналисти пристигнаха във Велико Търново, за да присъстват на откриването на центъра, който още преди откриването си  стана известен като „музей на силиконовите фигури“.

 


Мултимедийният център е изграден в рамките на проекта "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново" на обща стойност над 6,2 млн. лв., осигурени по ОП "Регионално развитие". За него са изразходвани 1,3 млн. лв.

 

Центърът се намира в подножието на Царевец. Разположен е на площ от 870 кв.м. Посетителите могат да видят в него 28 скулптурни фигури в естествен ръст. В две тронни зали са показани исторически сцени от царуването на Калоян и Иван Асен Втори. Има и  мултимедийна зала, в която ще се прожектират филми за историята на Търновград.

 

Посещението ще става с малкигрупи по предварителна заявка. Екскуроводската беседа ще е шест езика - освен на български ще има редовно екскурзоводи с английски, френски, немски, руски и румънски. При предварителна заявка от Регионалния исторически музей ще могатда осигуряти беседи на попртугалски, гръцки и испански.


До 10 март посетителският център ще бъде отворен безплатно за посещения на всички великотърновци. 

 

На откриването присъства министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев, кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител Пенчо Пенчев.  „Обичам умните инвестиции, зад които стои много мисъл, фантазия и ясна идея, а пример за това е този музей. Търново трябва да се гордее с историята си и да печели от нея”, каза по време на откриването министър Томислав Дончев.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed