22 Септ. 2018

Вие сте тук

Масови нарушения на трудовото законодателство по Черноморието

13.09.2017

Значително са нараснали  всички основни нарушения по трудови правоотношения. Сериозен е ръстът  в случаите на работа без сключен писмен трудов договор, разпределението на работното време, заплащането на труда,показват резултатите от проверки на ИА "Главна инспекция по труда" в морските курорти през активния летен сезон на 2017 година, съобщи пресслужбата на агенцията.


В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки, като спрямо 2016 г. са се увеличили с малко над 23%. Ръстът при нарушенията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време, е с около 40%, а случаите на работа без сключен писмен трудов договор са повече с близо 60%. По време на кампанията през 2017 г. нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са общо 900, по заплащането на труда - 360, а случаите на работа без трудов договор са 247.


От агенцията обясняват големия брой нарушения, свързани с работното време, с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. Налага се инспекторите да правят по няколко посещение в рамките на един работен ден за установяване на нарушенията на работното време. Обикновено те не получават съдействие и от самите работещи, посочват още от агенцията.  

 

Често сигналите за неплатени заплати се подават едва след напускането на служителите. От ИА ГИТ напомнят, че и пред контролните органи на агенцията, и пред съда работниците и служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Когато сумата не е договорена писмено, Инспекцията по труда не може да защити правата на работещите.


Подават се и сигнали за полагане на труд без сключен писмен трудов договор, когато лицето вече е напуснало работното място и нарушението не може да бъде установено от Инспекцията по труда.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed