03 Юни 2020

Вие сте тук

„Мадес груп“ се заличава от туристическия регистър

24.08.2017

ГДБОП спира Травел Базар

 

 

Фирма „Мадес груп“ ще бъде заличена от Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, който е част от Националния туристически регистър, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

 

Предложението е направено от експертна комисия,  включваща представители от Министерството на туризма, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Сдружение „Туризъм”. Комисията се запозна със събраните по случая „Мадес груп“ материали, обсъди ги и единодушно, след проведено гласуване, излезе с мотивирано предложение за заличаване на горепосоченото дружество. До решението се стига, след като експерти от  щателна проверка на туроператора поради оплаквания на клиенти.

 

Установени са нарушения от страна на фирмата, едно от които е свързано със задължителната застраховка, която трябва да има фирмата. Последна представена полица в Министерство на туризма, отбелязана в Националния туристически регистър, е с валидност до ноември 2016 г. По време на проверките по случая КЗП е установила, че туроператорът има сключена застраховка, но премията по нея не е внесена, което я прави недействителна. В Закона за туризма не съществува възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидно сключена застраховка „Отговорност на туроператора“, уточняват от министерството.

 

Припомняме, че в началото на юли се получиха първите сигнали от потребители, пострадали от недобрите търговски практики на туроператора „Мадес груп“. Десетки хора останаха без летни почивки, въпреки че са я платили месеци по-рано. Основната част от тях са запазили почивките си през интернет платформата „Травел базар“, но голяма част от ваучерите им са издадени от „Мадес груп“.

 

В уведомително писмо от Манол Иванов, упълномощеното лице на „Мадес груп“ се твърди, че от 1 октомври 2016 г. туроператорът е прекратил всякакви взаимоотношения с фирма „Травел базар“. От тогава до настоящия момент платформата е работила от името на „Мадес груп“, като е рекламирала и продавала туристически пакети, без знание на туроператора, с което „Травел базар“ се е облагодетелствала, пише още в писмото.

 

„Решаването на въпроса, с дейността на туроператора без валидна застраховка, не търпи отлагане, за да се защити обществения интерес“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И поясни, че в институцията продължават да постъпват жалби от граждани за неосъществени почивки и невърнати средства от „Мадес груп“ и Травел базар“.

 

След издаването на заповедта за заличаване на „Мадес груп“ тя ще бъде връчена на туроператора, който в 7 дневен срок трябва да върне оригинала на удостоверението за регистрация за извършване на туроператорска и туристическа агентска дейност. Освен това фирмата няма да може да кандидатства за ново разрешително в рамките на 2 години. Туроператорът може да обжалва процедурата, но в това време изпълнението й няма да спре.

 

Що се отнася до интернет сайта  „Травел Базар“ – в Министерство на туризма постъпи информация, че дейността му е спряна от ГДБОП в края на миналата седмица. Дотогава платформата „Травел базар“ продължаваше да рекламира почивки.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed