31 Май 2020

Вие сте тук

Летище София отбелязва 80-та си годишнина

14.09.2017
Снимка: 
Летище, София, годишнина

Летище София има потенциала да се превърне в едно от най-големите и модерни летища на Балканите. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на отбелязването на 80-годишнината на столичното летище. От началото на 2017 г. до момента на летището са обслужени над 4 милиона и 400 хиляди пътници, което е с  41% повече в сравнение със същия период на миналата година. През октомври  се очаква летището да посрещне 5-милионния пътник, а до края на годината броят на хората, преминали през летището ще достигне рекордните 6 милиона. За сравнение за цялата 2007 година преминалите пътници през летището са около два милиона и седемстотин хиляди, каза още министърът.

 

През последните години се наблюдава трайна тенденция към непрекъснато увеличаване на пътниците, обслужени на летище София, посочи изпълнителният директор на летище София Владимир Рапонджиев. Той припомни, че столичното летище е определено като най-бързо развиващо се в категорията от 3 до 5 млн. пътници в авторитетна международна класация.

 

По случай 80-годишнината е издадена пощенска марка, представляваща миниатюра с изображение на летището, върху чиято фасада се отразяват очертанията на планината Витоша. В подкрепа на младите и талантливи българи летище София избра автор на марката да бъде 24-годишният художник Емилио Бората. Тиражът на пощенското-филателно издание е 11 000.

 

За рождена дата на летище София се приема датата 16 септември 1937 г. , когато е издаден Указ на цар Борис III, но полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. През 1939 г. е открита първата приемна сграда, а две гоини по-късно е завършено и летателното поле с изграждане на грундова писта. В средата на ХХ век е построена първата бетонна писта с дължина 1050 м. (за сравнение, днес пистата за излитане и кацане на летище София е дълга 3600 м).

 

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 г. и е осъществена със самолет Юнкерс Ju 52 (немски самолет). Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен два часа.

 

Бързо развиващият се авиационен сектор в края на ХХ век налага необходимостта от модернизиране на съществуващата инфраструктура на столичното летище. През 2000 г. Терминал 1 е реновиран основно, като е разширен салон „Заминаване” и е обособена сграда за пристигащи пътници. През 2002 г. започва строежът на нов терминал, който отваря врати в навечерието на приемането на България в ЕС – 27 декември 2006 г. Терминал 2 е проектиран да съответства на нуждите на развиващия се трафик. През декември 2013 г. Терминал 2 е разширен, като по този начин е повишен неговия капацитет.

 

Днес на летище София оперират 29 авиокомпании, които изпълняват полети до 84 летища в 27 държави от Европа и Близкия Изток.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed