18 Окт. 2018

Вие сте тук

IATA въвежда задължителен стандарт за сигурност на плащанията

16.11.2017

IATA въвежда изискване за сигурност на плащанията, което ще е задължително за всички агенти. От 1 март 2018 г. IATA агентите, които не са сертифицирани по стандарта PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), няма да могат да продават самолетни билети.

 

Целта е сигурност на плащанията с кредитни и дебитни карти – при превеждането на сумите и при съхраняването на данните на клиентите. Независимо, че повечето IATA агенти при плащане използват сайтове на резервационни системи, на банки или ПОС терминали, те трябва да гарантират, че тяхната мрежа е сигурна и парите и информацията на клиентите са защитени.

 

По данни на IATA около 80% от агентите не са запознати с PCI DSS или нямат политики за сигурност на плащанията. Затова въвеждането на изискването беше отлагано два пъти, но крайният срок вече е фиксиран.

 

Стандартът PCI DSS е система от правила, проверки на сигурността,  изпълнение на изисквания и гарантиране на надеждна платежна среда. Той е приложим за всички компании в туристическата индустрия, които работят с кредитни и дебитни карти. Изпълнението на изискванията отнема от един до шест месеца.

 

Затова Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) организира обучение за IATA агентите и всички заинтересувани от сигурността на разплащанията. Практическият семинар ще се проведе на  28 ноември 2017 г. в София в хотел КООП, ул. „Искър“ №30. По покана на АБТТА експерти по фискална и дигитална сигурност от компанията FineDays и сдружение SAFER ще разяснят максимално практично изискванията на стандарта и какво трябва да направят българските фирми. ИАТА агентите ще получат указания как да попълнят необходимите документи, а останалите участници в семинара ще разберат какви ползи може да им донесе PCI DSS.  

 

Повече информация за условията за участие в практическия семинар можете да получите в АБТТА, тел. 02 980 52 55, 0879 533 406 или на info@abtta.com.

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed