21 Септ. 2018

Вие сте тук

Групови таксита ще поевтинят превозите в Берлин

05.01.2018

Ако само след няколко месеца посетите Берлин, ще можете да се възползвате от нова таксиметрова услуга, която ще ви струва по-евтино, отколкото стандартната. Това ще стане още тази пролет, когато автомобилната група Даймлер (Daimler) съвместно с Берлинската компания за градски транспорт (BVG) ще пуснат в германската столица услуга за групов таксиметров превоз, организирана от алгоритми , съобщи ДПА.


Плановете за схемата за споделено пътуване включват специално приложение, с което клиентите правят резервациите си.


За разлика от обикновените таксита шофьорът няма да определя маршрута или колко пътници ще бъдат взети - всичко това, ще се прави от алгоритъм.


Групираме пътниците заедно и така намаляваме трафика, шума и замърсяването в града ни, каза шефът на Берлинската компания за градски транспорт Зигрид Никута.


Около 50 автомобила Мерцедес (Mercedes), предимно ванове, ще бъдат изпробвани по улиците на Берлин. Бройката ще се увеличи до 300 и ще включва коли, пригодени за хора с увреждания, и електромобили.


Подобна пилотна схема, но в по-малък размер, бе пусната в Щутгарт от Мувел (Moovel), подразделение на Даймлер.
Технологията се предоставя от Виа Ванс (Via Vans), обща компания на подразделението на Даймлер Мерцедес-Бенц ван (Mercedes-Benz Vans) и американската компания Виа (Via), която управлява подобна услуга в Ню Йорк.


Даймлер инвестира 50 милиона долара в схемата. Компанията иска да внедри тази транспортна система в градовете в Европа.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed